Az alkotmánybíróság ma hoz döntést a kettős állampolgárság ügyében

Gál Gábor bízik abban, hogy sikerül meggyőznie a bíróságot a jogszabály alkotmányellenességéről.

 

Nyilvános ülésen tárgyalja ma a kassai székhelyű szlovák Alkotmánybíróság (AB) azt a szlovák állampolgársági törvény alkotmányosságát megkérdőjelező beadványt, amellyel a pozsonyi törvényhozás képviselőinek egy csoportja Gál Gáborral, a Híd parlamenti képviselőjével az élen, fordult a testülethez. A törvény megfosztja szlovák állampolgárságától azt, aki felveszi egy másik ország állampolgárságát. A törvény alapján, annak 2010. júliusában hatályba lépése óta, idén január 8-ig 701-en vesztették el szlovák állampolgárságukat, köztük 47 szlovákiai magyar.

A Szlovák Köztársaság alkotmánybírósága arról hoz szerdán döntést, hogy a szlovák állampolgársági törvény összhangban van-e az ország alkotmányával és az állampolgárságról szóló európai egyezménnyel.

 

A törvény megvizsgálását még 2011. szeptemberében kezdeményezték a Híd párt parlamenti képviselői. A beadványban arra hivatkoztak, hogy a szlovák állampolgársági törvény azon rendelkezése, amely kimondja, hogy elveszíti szlovák állampolgárságát az, aki önként felveszi egy másik ország állampolgárságát, nem egyeztethető össze a szlovák alkotmánnyal, amely viszont szavatolja, hogy akarata ellenére senki sem fosztható meg szlovák állampolgárságától.

 

A szerdai nyilvános ülésen a testület a beadvány kezdeményezőinek részéről Gál Gábort, a Híd párt parlamenti képviselőjét, a szlovák kormány képviseletében pedig az igazságügyi tárca megbízottját hallgatja meg. A néhány órásra tervezett meghallgatást követően a testület ítéletet is hirdethet, de akár el is napolhatja a döntést.

 

A beadványt képviselő Gál Gábor bizakodva tekint az AB ülése elé. Az MTI-nek elmondta: azt várja, hogy sikerül meggyőznie a bíróságot a "nagyon rossz szellemiséggel megfogalmazott" jogszabály alkotmányellenességéről. Hozzátette: a meghallgatás során a jogszabály elfogadásakor tapasztalt eljárási hibákra, a törvény hiányosságaira és abból adódó kivitelezhetetlenségére is rá kíván mutatni, ugyanakkor a legfőbb érv a szlovák alkotmány ötödik cikkelyének második bekezdése lesz, amely kimondja: akarata ellenére senkit nem lehet megfosztani szlovák állampolgárságától.

 

Zdroj: MTI/most-hid.sk

Foto: TASR

 

Megosztás: