Az MKP Párkányban nem akar együttműködni a Híddal

Csütörtökön a megyei választásokon való együttműködés lehetőségeiről tárgyalt a Híd és az MKP érsekújvári járási küldöttsége. A tárgyalások során az MKP elutasította a közös jelöltlistát.
A tegnapi tárgyaláson a párkányi választókörzet jelöltlistája volt a fő téma. A Híd javaslata az volt, hogy az MKP-nak kedvező, 2:1 arányú közös listát állítson a két párt, a jelöltek kampányoljanak együtt, valamint állítsanak össze egy etikai kódexet, amely az együttműködés alappilléreit tartalmazná. Az MKP küldöttsége azonban nem egyezett bele ebbe az elosztásba. A Magyar Közösség Pártja szerint mindkét pártnak 3-3 jelöltet kellene állítania. A Híd számára ez az irreális ajánlat elfogadhatatlan. Amennyiben az MKP nem akar megegyezni a párkányi körzetben, veszélybe kerülhet az érsekújvári körzetben való együttműködés is, mivel a Híd a két, egy járáshoz tartozó körzettel természetesen együtt számol és kompromisszumot akar kötni az MKP-val a körzetek jelöltlistáival kapcsolatban: azaz, hogy az érsekújvári körzetben a Híd, a párkányiban az MKP engedjen a másik párt javára.
Sajnáljuk, hogy az MKP az együttműködés és a szlovákiai magyarság érdekei helyett a saját rövid távú érdekeit helyezi előtérbe. Csalódottak vagyunk, hogy bár kijelentéseiben az MKP együttműködést szorgalmaz a Híddal, a valóság nem ezt tükrözi. A Híd továbbra is arra fog törekedni, hogy a választók érdekeit szem előtt tartva megegyezésre jusson az MKP-val. De az MKP javaslatát, miszerint a két párt külön listát állítson a párkányi körzetben, nem fogjuk elfogadni.

Megosztás: