Bastrnák Tibor: Az elnök beszéde

Nagy örömmel tölt el, hogy egy évvel hivatalba lépése után Andrej Kiska köztársasági elnök a parlament előtt elmondott beszédében értékelte az ország helyzetét. Beszédét kiegyensúlyozottnak tartom: rámutatott egyes pozitívumokra, ám kemény kritikával is illette például az igazságszolgáltatás, az egészségügy és az iskolaügy állapotát, ugyanakkor megemlítette az olyan átláthatatlanul működő (és irányított) cégek ügyét is, mint a Váhostav.

Én beszédének elsősorban azzal a részével szeretnék foglalkozni, amely az egészségügy helyzetét, változásait elemezte. Elmondott szavaival teljes mértékben egyetértek, sőt számomra úgy tűnik, mintha az elnök úr már olvasta volna a Híd párt Polgári vízió 2016 című anyagát. Szavaiban visszaköszöntek azok az érvek és momentumok, melyek az egészségügy kapcsán eddig megvalósult parlamenti felszólalásaim lényegét képezték. Kritizálta az általam már nagyon régen kezdeményezett DRG rendszer bevezetésének lassúságát. Megjegyzem: a kormány tevékenysége ebben a kérdésben kifejezetten aggasztó, hiszen nemcsak késlelteti az igazságosabb rendszer bevezetését, hanem azon munkálkodik, hogy a DRG-rendszert „hozzáidomítsa” a jelenlegi állapotokhoz. Így viszont nem érhető el az eredeti cél: a pénzelosztás igazságosabbá tétele, áttekinthetőségének növelése.

Az elnök úr kritizálta a kötelező egészségügyi illetékek átláthatatlan szövevényét is, melynél még Zajac miniszter úr idején bevezetett egységes „20 koronás” illeték is igazságosabb volt a páciensek számára. Örülök annak, hogy az elnök úr is osztja a véleményemet, melyet már több parlamenti felszólalásomban is hangoztattam. Szavai értelmében szintén problémát lát az egészségügy eladósodásában és az anyagi források átlátható felhasználására helyezi a hangsúlyt. Ezekhez a meglátásokhoz igazán csak gratulálni tudok, s bár a beszédből hiányzott a korrupció bírálata, az elnök úr elmondott szavait csak dicsérni tudom. Érdemes tehát mindenkinek utánanézni, megkeresni a sajtóban – országunk helyzetének korrekt értékelését tartalmazza.

 

Megosztás: