Bastrnák Tibor: Értékelem, hogy az egészségügyi miniszter betartotta nekem tett ígéretét

A betegeknek ezentúl nem kell az orvosnál fizetni azokat az értelmetlen illetékeket, amelyekre a múltban a Híd már többször is figyelmeztetett.
Bastrnák Tibor, a Híd parlamenti képviselője több alkalommal nyilvánosan is felszólította az egészségügyi tárcát és személy szerint Zuzana Zvolenská miniszter asszonyt, hogy szüntesse meg a szóban forgó illetékeket, hogy a betegeknek ne kelljen az orvosnál aránytalanul magas költségeket viselniük.
„Értékelem, hogy a miniszter asszony teljesítette a nem nyilvánosan nekem tett ígéretét és rendet tesz végre az ambuláns orvosoknál elterjedt, átláthatatlan illetékek ügyében“, reagált az intézkedésre ma Bastrnák Tibor.
Az új szabályozás értelmében a betegeknek nem kellene fizetniük a kivizsgálásra történő előjegyzésért, a receptfelírásért vagy a kezelésről, illetve kivizsgálásról szóló igazolásért. Azt, hogy az orvosok betartják-e az új szabályokat, az illetékes megyei hivatalok hivatottak ellenőrizni. Ezek akár büntetést is kiróhatnak arra az orvosra, aki ilyen egészségügyi szolgáltatásokért pénzt kér a betegeitől.  „A Híd ezért figyelni fogja a megyei hivatalok ezzel kapcsolatos tevékenységét. Ha ugyanis az új szabályok életbe lépnek, ők fognak felelni azok betartatásáért“ – tette hozzá a Híd parlamenti képviselője.
Bastrnák Tibornak tavaly kollégáival, Bugár Bélával és Nagy Józseffel együtt sikerült elfogadtatnia a parlamentben azt a törvénymódosítást, amely megakadályozza, hogy az orvosok visszaéljenek az elsőbbségi vizsgálatok lehetőségével a szociálisan rászoruló páciensek kárára.
Forrás:most-híd.sk

Megosztás: