Bastrnák Tibor: A kegyetlen valóság

A korábbi időszakban, polgármesterként sok esetben előfordult, hogy sejtetésekkel és rágalmazásokkal kellett felvenni a harcot. Aki alaptalanul köpköd, az irtózik a konkrétumoktól, mivel azokat könnyen cáfolni lehet, ezért általában megmarad a homályos utalások szintjén. Én magam a konkrétumok pártján vagyok, ha politikáról van szó. Előfordulhat, hogy én sem mindent tettem tökéletesen, de egy konkrét felvetés kapcsán egyértelmű választ tudok adni a felvetésekre, a saját mulasztásom esetén pedig tanulni a hibákból.

 

Az elmúlt időszakban egy olyan esetre lettem figyelmes, ami segít a "konkrét" eligazodásba. Nem üres, sejtetős szócsatákra hív, hanem alkalmat kínál mindenkinek, hogy összehasonlítsa az elvégzett munkát. Komárom város mostani vezetése már sok esetben nyilatkozott sejtetően az általam elvégzett munkáról, azonban rendre kerüli a konkrétumokat. Az önkormányzat ugyan feladatul adta Anton Mareknak a számonkérést velem szemben, azonban 3 év alatt nem sikerült egy árva dolgot sem papírra vetni. 

Én viszont továbbra is maradok a konkrétumok mellett, így szeretnék rámutatni a különbségekre. Ne dobálózzunk az általános ígéretekkel, lássuk az elvégzett (nem el végzett) munkát. Az Anglia-parkban lévő gyerekparkban némi "fejlesztés" történt az elmúlt hetekben. A kivitelezés módja sok olyan dologra rámutat, amiben én a különbségeket látom.

 

Nézzük sorjában! A képviselő testület a februári ülésen hagyott jóvá 25 ezer eurót a gyerekpark bővítésére, majd 11 hónapig (!) tartott, míg kihelyeztek néhány új játékot. A decemberi kihelyezés nagyon praktikus egy gyerekpark esetén, a tél közepén tömegesen járnak a családok ilyen helyre… Mindamellett a 11 hónap jól mutatja a mostani tempót!

 

Lényeges eltérés, hogy míg 2010 előtt tucatnyi játszóteret építettünk Komáromban, addig az elmúlt 3 évben ez az egyetlen ilyen fejlesztés. A korábbi gyakorlattal ellentétben már ezt is hitelből fedezik! Szimbolikus lépés ez a mostani városvezetéstől, egy gyerekpark kapcsán varrnak adósságot a fiatal komáromiakra, amit majd később fizethetnek.  Korábban a város költségvetéséből építettünk játszótereket a lakótelepeken és a külterületeken (pl. Kaván) is, addig most csak a központi játszótér van egy kicsit hitelből kipofozva.

 

A város mostani vezetése nem kevesebb pénzből gazdálkodik, mint az a korábbi években volt, azonban sikerül úgy elvarázsolni a bevételeket, hogy azt a komáromiak nem láthatják. Ha ezt valaki nem hiszi, csak hasonlítsa össze a korábban és a most épült játszóterek mennyiségét.

 

Mivel valószínűleg a mostani vezetés a "hitelből drágán" jelszó keretén belül dolgozik, talán azt is meg lehet kérdőjelezni, hogy 25 ezer euróból  miért csak 3 új játékra és egy járdára futotta. A gyerekparkban található kaput eltávolították, így jó eséllyel a most odarakott játékokat majd néhány éjszakai dorbézoló megrongálja. A város vezetése nem csak új játszótereket nem épített, de a korábban épültek állagát sem volt képes megvédeni.

 

És egy szimbolikus ügyet említve, térjünk ki egy másik szemmel látható jelenségre. A gyerekpark új működési rendjét csak szlovák nyelven rakták ki. Hogy bárki összehasonlíthassa a lényeget, a parkban ott találhatja a korábbi működési rendet (amit még én írtam alá), amely két nyelven - magyarul és szlovákul - szólítja meg Komárom lakosait. A mostani városvezetésben aktív szerepet vállaló MKP képviselői sokszor oktatják ki a hétköznapi embereket, hogy miként kéne igaz magyarnak lenniük, azonban ők a hivatalban ülve még a csinos fizetésért cserében sem teszik meg az alapvető lépéseket. A Pevnosztyunk mellett most már ott az Ihriszkó.

 

A gyerekpark csupán egy ügy, ami kapcsán szerettem volna néhány különbségre rámutatni. Az elmúlt évek teljesítménye segít abban, hogy összehasonlítsuk a dolgokat. A korábbi vezetés sem volt hibátlan, de az eredményei magukért beszélnek. Játszhatnak néhányak a szavakkal, de egyszerűbb lenne, ha csupán megszámolnánk a játszótereket. A hiteleket most ne is vegyük figyelembe, csak  vonjunk egy mérleget.  

 

                           

 

Megosztás: