Bastrnák Tibor: Kenyeret és cirkuszt

Már az ókori császárok is tudták: kenyér és cirkusz kell a népnek. A tribünök megbecsült helyein ülő méltóságok kegyes felügyelete alatt a jóllakott nép szórakozhatott, fogadhatott néhány gladiátor túlélésére, akik lenn az arénában szívet-lelket beleadva próbálták egymást leküzdeni. Ihletet merítve a római császárok példájából, július végén Fico kormányfő közvetlenül a szántóföldeken ellenőrizte a gabonatermést, és megállapította, hogy a nemzetnek lesz elég kenyere. És már szeptember 1-jén elindította a népet szórakoztatni hivatott nagyszabású eseményét, a Nemzeti Pénztári Lottót. Amíg az 5 millió szlovákiai lakos naponta, minden vásárlás után rakosgatja majd el a számlát az elektronikus pénztárakból, a kormány előre örül, hogy a beszedett adóval együtt megnő az államkasszába beérkező összeg is.
A kormány azt várja, hogy majd mindannyian minden vásárlásunk után elkérjük a számlát, azt beregisztráljuk, és ölbe tett kézzel várjuk a nyereményt. Az állam havonta 120 euró nyereményt készül így kiosztani, miközben a legmagasabb nyeremény 10 ezer euró. Hasonló kezdeményezés egyelőre nem működik egyik EU-tagállamban sem. Grúziában, ahol a tavalyi év folyamán hasonló lottót próbáltak ki, az adókból beszedett összeget tekintve csak a projekt kezdeti időszaka volt pozitív kimenetelű. A későbbiekben a projekt az államkasszára nézve veszteségessé vált. Az egyetlen ország, ahol a kezdeményezésnek sikere volt, Taiwan, ahol kéthavonta 5 ezer és 260 ezer euró közötti nyereményekért folyik a játék.
A számlalottó nyilvánvaló példája annak, meddig képes a kormány elmenni azért, hogy kitérhessen az adóelkerülés elleni rendszeres és ésszerű harc alól, és mindeközben a nyilvánosság előtt azt a benyomást keltse, hogy szorgalmasan teszi a dolgát. Ma még nem igazán tudni, milyen következményekkel jár majd ez a lottó. Ennek ellenére a kormány augusztus végén 5 további cégnek ítélt oda 15 millió euró értékű beruházás-élénkítő csomagot. És egyáltalán nem zavartatja magát amiatt, hogy a 2014-es évi állami költségvetés tervében nem tudja meghatározni a konkrét módját annak, hogyan kíván 700 millió eurót megtakarítani, amely szükséges a kötelezettségek megtartásához a közfinanszírozás konszolidációjánál.
A lottó szeptember 1-jén kezdődött meg, bár talán jelképesebb lett volna az április 1-jei dátum, ilyenkor ugyanis már megszoktuk, hogy tréfát űznek belőlünk, esetleg ugratnak bennünket. Hasonló projekt Grúziában pontosan 7 hónapot bírt ki. 7 hónap után, vagyis éppen 2014. április 1-jén majd megállapíthatjuk, hogy a mi kormányunk próbálkozása sikeresebb volt-e a grúziai projektnél, vagy sem. Nem kétséges azonban, hogy addig - minden eshetőségre felkészülve - a SMER-SD marketingrészlege kidolgozza egy újabb játék tervét, hogy eltereljék a választópolgárok figyelmét arról, ahogy a kormány képtelen normális módon megoldani Szlovákia problémáit.
 
 

Megosztás: 
Címkék: