Bastrnák Tibor társadalmi vitára invitálja az egészségügyi minisztert

Bastrnák Tibor, parlamenti képviselőnek meggyőződése, hogy Szlovákia elveszítene egy esetleges nemzetközi pert az egybiztosítós rendszer visszaállítása kapcsán. A képviselő azt állítja, hogy az esetleges veszteségekért kizárólag a kormányzó SMER-t terhelné a felelősség, hiszen átgondolatlan és kockázatos lépésével további adósságterhet ró az ország lakosaira, mivel az elvesztett per költségét mindannyiunknak kell állni.
 
Már a projekt kezdetete óta figyelmeztettünk arra, hogy mennyire értelmetlen és nem hatékony lépésről van szó. Már önmagában az a tény is igazolja, mennyire nem egyszerű a folyamat, hogy a minisztérium lehetségesnek tartja a csúszást. Ezt a lépést meg kell gondolni és ha lehet, vissza kell lépni az egybiztosítós rendszer bevezetésének tervétől,“ jelentette ki Bastrnák.
 
A képviselő véleménye szerint az egybiztosítós rendszer bevezetése az egészségügyben érzékeny kérdés, amelyet hosszabb társadalmi és szakmai vitának kell megelőznie, ahol a szélesebb szakmai közvélemény is kifejtheti véleményét. 
Ezért arra szólítja fel az egészségügyi minisztert, hogy a tervezett lépéseket bocsássa széleskörű társadalmi és szakmai vitára. 
Továbbá rámutatott arra a tényre is, hogy a pénzügyminisztérium még most sem találta meg a költségvetésben a szükséges pénzeszközöket, amelyek felszabadíthatók lennének a magán egészségbiztosítók kifizetésére, arról nem is szólva, hogy a pénzügyminisztériumnak is véleményezési joga van a projekttel kapcsolatban.
 
Bastrnák figyelmeztetőnek tartja azt is, hogy az emberek számára mind a mai napig nem magyarázták el, milyen hozadéka lesz az egyszerű ember számára az egyetlen egészségbiztosító létrehozásának.  
 

Megosztás: