Bugár Béla: Az eddig elért eredmények is azt bizonyítják, hogy jól döntöttünk

A Híd Országos Tanácsa mai ülésén a választások óta eltelt egyéves időszakot értékelte. A küldöttek elemezték a jelenlegi európai és belpolitikai helyzetet, majd megvitatták aközelgő megyei választásokkal kapcsolatos legfontosabb kérdéseket.

A Híd a jelenlegi hárompárti kormánykoalíció tagjaként lehetőséget kapott arra, hogy a párt választási programjában megfogalmazott célok legfontosabb pontjai bekerüljenek a kormányprogramba, s azok fokozatosan meg is valósulhassanak.  „Az eddig elért eredmények azt bizonyítják, hogy helyesen döntöttünk. Azzal, hogy részt vállaltunk a kormányzásban, biztosítottuk az ország stabilitását és előrehaladását" – hangsúlyozta értékelésében Bugár Béla pártelnök. A végrehajtásban dolgozó embereink erősek, pontos jövőképpel rendelkező kiváló szakemberek, akik számíthatnak a párt stabil és aktív parlamenti frakciója támogatására. Ez a közös munka több fontos redszerszintű változást eredményezett. A szociális politika területén a nyugdíjak valorizációja, a kisebbségvédelemben a kultúra bőkezűbb támogatása, a Kisebbségi Kulturális Alap létrehozása, de kisiskoláink megmentése is a Híd munkájának eredménye.  Orvosoltuk az igazságszolgáltatás legégetőbb problémáit. Lucia Žitňanská igazságügyi miniszter reformcsomagjának kulcsfontosságú jogszabálya az offshore-ellenes törvény módosítása, amely átláthatóbbá teszi a közpénzek felhasználását. Társadalmunkban egyre nagyobb teret nyernek a szélsőséges erők, ezért elkerülhetlen volt a büntetőjogi kódexek módosítása, az extrémizmus büntethetősége. Az említett törvénycsomag az ellenzéki parlamenti pártok körében is széles politikai támogatást nyert. A büntetőjogi kódexek módosítása azonban a múlt év végén az SaS és az OĽaNO ellenzéki pártok képviselői csoportjának köszönhetően (is) az alkotmánybíróság elé került . „Azt gondolom, Richard Sulík harcot indított Kotleba választóiért. Jelenleg a Híd az egyetlen olyan párt, amelyről ezt senki sem feltételezheti. A módosítás megvédése számunkra kizárólag elvi kérdés"– hangsúlyozta Lucia Žitňanská.

A jelenlegi  belpolitikai helyzetben a Híd a megyei választásokat a szlovákiai demokratikus erők politikai megmérettetésének tartja. „Nem lenne helyes, ha az őszi megyei választások csak bizonyos mandátumok megszerzését jelentenék. Sokkal többről van szó. Remélem, hogy minden megyében a józan ész győz." - mondta Sólymos László miniszter.

 Azt is látnunk kell, hogy a brexit után az EU-ban is fokozódik a feszültség Brüsszel és a tagországok közvéleménye között.  Meggyőződésünk, hogy eljött az ideje annak,  hogy megbeszéljük, milyen Európai Uniót szeretnénk.  A héten bemutatott ún. Fehér Könyv lehetőséget ad arra, hogy széleskörű politikai és társadalmi vitát folytassunk Európa jövőjéről.

A sajtó képviselőit az Országos Tanács ülésének eredményeiről Bugár Béla pártelnök és a Híd alelnökei, Lucia Žitňanská igazságügyi miniszter, Sólymos László környezetvédelmi miniszter, Érsek Árpád közlekedésügyi miniszter, Ravasz Ábel romaügyi kormánybiztos és Ivan Švejna, a szociális minisztérium államtitkára tájékoztatták.

Dokumenty na stiahnutie: 
CsatolmányMéret
Fájl stanoviskokjunckerovejbielejknihe.docx16.51 KB
Fájl mosthidvuc.docx14.44 KB
Megosztás: