Bugár Béla: Az Európai Néppárt kongresszusa inspiráló volt

A Híd elnöke értékeli a legerősebb és legnagyobb európai pártcsalád kongresszusát.
Március 6-7-én Ön részt vett az Európai Néppárt (EPP) kongresszusán. Miről volt szó tulajdonképpen? 
Az EPP az európai pártok legnagyobb és legnépesebb pártcsaládja, amelynek immár a Híd is tagja.  Az idei európai parlamenti választások előtt az EPP választási kongresszust tartott, amelyen nemcsak megerősítette posztján az elnököt, Joseph Dault, hanem az európai pártok közül egyedüliként előválasztásokat tartott, amelyen a küldöttek megválasztották az EPP jelöltjét az Európai Bizottság élére. Jean-Claude Juncker került ki győztesen ezekből a választásokból, aki évekig volt Luxemburg miniszterelnöke és a francia európai biztost, Michel Barniert utasította maga mögé. 
Mit jelent ez a választás az EPP és a közeledő európai választások szempontjából? 
Azt jelenti, hogy az EPP-t egy erős vezető viszi a választásokra, hiszen egy Európa szerte jól ismert és tapasztalt politikusról van szó. A kampányban világos víziót kíván képviselni, amellyel bizonyítani kívánja, hogy az EU nem egy múltbeli csökevény, hanem igenis van jövője. Mivel hosszú ideig volt a Eurogroup, azaz az eurozóna pénzügyminiszteri tanácsának elnöke, nagyon jól kiismeri magát az európai gazdasági kérdésekben, amelyek ma különösen égetőek.
Melyek voltak a kongresszus legfontosabb témái? 
A kongresszuson elsősorban az európai választásokról beszéltünk, megvitattuk és jóváhagytuk az EPP választási programját és néhány fontos határozatot.  Természetesen nem kerülhettük meg az ukrán helyzetet sem, amelyről az UDAR párt vezetője, Vitalij Klicsko és a nemrégiben a börtönből szabadult egykori miniszterelnök, Júlia Tyimosenko adott számot. Hozzászólásukban mindketten köszönetüket fejezték ki az EPP pártjainak, hogy támogatják őket a szabadságért és a demokráciáért vívott küzdelmükben. 
A Híd nemrégiben vált az EPP tagjává. Hogyan fogadták Önt a kongresszuson és milyen lehet a párt jövőbeni együttműködése a Néppárton belül? 
Valóban, csak 2013 novemberében fogadta el az EPP az Híd tagsági kérelmét, de meg kell mondanom, hogy már most kiváló kapcsolatokat sikerül kiépítenünk és pozitívan fogadtak bennünket. Számos kétoldalú megbeszélést folytattam, többek között a cseh TOP09 elnökével Karel Schwarzenberggel vagy az osztrák ÖVP elnökével és kancellárhelyettessel, Michael Spindeleggerrel. Mindketten kifejezték együttműködési szándékukat és támogatásukról biztosítottak nemcsak az elkövetkező EP-választásokon, de a jövőben is. Az EPP-ben nagyra értékelték, hogy erős képviselettel indulunk a választásokon, egy olyan listával, amelyet két egykori miniszter, Simon Zsolt és Nagy József vezet, valamint ott szerepel a választási listánkon František Šebej, aki felkészült, tapasztalt és elismert külpolitikus. 

Bugár Béla az Európai Néppárt kongresszusáról:

)
Forrás: most-hid.sk

Megosztás: