Bugár Béla: Az SNS nacionalista fóbiáját a parlamentben a smeres Jarjabek képviseli!

Dušan Jarjabek a Smer képviselője ma (2014. június 27.) durván támadta az államnyelvről szóló törvény módosítására tett javaslatot, amelyet Peter Osuský terjesztett be.
Az államnyelvtörvény ellenzéki módosításának mai vitájában a SMER képviselője Dušan Jarjabek botrányos módon kommentálta a beterjesztő azon szándékát, hogy az államnyelvtörvény ne csak a kisebbségi nyelvhasználat alkotmányos jogát, hanem az információszabadsághoz való jogot is vegye figyelembe. 
Dušan Jarjabek a nemzetet genetikai alapon határozta meg azt állítva, hogy amennyiben ez az ellenzéki javaslat sikerrel járna a parlamentben, ez az ország széteséséhez vezetne. „Sajnos, meg kell állapítanom, hogy ez a törvényjavaslat nem a szlovák nemzeti és kulturális tudat továbbélését szolgálja. Éppen ellenkezőleg, a nemzet, ebben az esetben a Szlovák Alkotmány preambuluma szerint is a szlovák államalkotó nemzet szignifikáns és kulcsfontosságú meghatározásának alapvető meggyöngítését eredményezi, és úgy tűnik, szolgálja is. A nemzet bizonyos közös jegyeket hordozó emberek csoportja. Ezek közé tartozik a közös kultúra, nyelv, történelem, genetika, illetve az így meghatározott csoporthoz való tartozás tudata“, mondta ma a parlamentben Jarjabek, aki veszélyesnek tartja, hogy Osuský kísérletet tesz a községek kétnyelvű megnevezésének megszüntetésére, illetve arra, hogy a nemzeti kisebbségek nyelvén oktató iskolákban a pedagógiai dokumentációt csak az adott kisebbség nyelvén vezessék.
A Híd képviselői üdvözlik ellenzéki képviselőtársuk javaslatát és egyértelműen elutasítják és elítélik Jarjabek képviselő durva támadását Osuský javaslata ellen.
„Jarjabek kolléga, én eddig meg voltam győződve arról, hogy az SNS nacionalista fóbiája már kiveszett a parlamentből. De most meg kell állapítanom, hogy nem veszett ki. Mi köze a genetikának a nyelvtörvényhez?! Magyarázza meg kérem. Amikor a fóbiára utalok, arra gondolok, amikor Ön ezt a törvényjavaslatot Szlovákia esetleges szétesésével hozza összefüggésbe, sőt azt állítja, hogy ez akár előre jelezheti Szlovákia új területi közigazgatási elrendezését.  Kolléga úr, ne riogassa a közvéleményt, nagyon jól tudja, hogy ilyesmi nem létezik!“, reagált a Smer képviselőjének szavaira a Híd elnöke, Bugár Béla.
Bugár Jarjabek megjegyzését a nemzet genetikai gyökereiről úgy kommentálta: „Ha Ön komolyan gondolja, amit mond, akkor ez a nemzeti szocializmus, vagy ha akarja fasizmus kezdete!“
 

Megosztás: 
Címkék: