Bugár Béla: Sulík szerint a jobboldal

Sulík úr legújabb blogjából ismét kiderült, hogy amennyiben az SaS elnöke nem változtat a környezetében lévő pártokhoz való hozzáállásán, a következő választási időszak talán még az elsőnél is rövidebb lesz számára.

Sulík úr értelemszerűen örül a Progresszív Szlovákia párt 1,9 százalékos eredményének, az azonban már kevésbé tetszik neki, hogy a Denník N részvényese a Progresszív Szlovákia támogatója is egyben. Az a támogató, aki egy évvel ezelőtt még fontos vendégként volt jelen az SaS programalkotó közgyűlésén. A probléma abból ered, hogy Zajac úr most már nincs ínyére Sulíknak, mert nem az ő „pártját fogja". És bárki, aki nem az SaS oldalán áll, rossz oldalon áll. Ez a filozófia teszi az SaS-szel való együttműködést mindig ugyanolyan kockázatossá, mint  Iveta Radičová kormányában.

Sulík, ha éppen kapóra jön neki, idézi a Denník N-t, ám ha a lapban valami az SaS ellenében jelenik meg, az szerinte fizetett politikai megrendelésre készült.

És hogy még lineárisabb legyen a történet, Zajac úr 10 százalékos részesedését Andrej Babišéhoz hasonlítja. Pedig az is elég lenne, ha ahhoz a stratégiához tartaná magát, amit a választások előtt követett: a választókat arra szólította fel, hogy ne az 5 százalék alatti pártokra szavazzanak, hanem az SaS-re, mert neki van a legnagyobb esélye arra, hogy az 5 százalékos határt megugorja. Nagy ívben rugdos maga körül - lineárisan, miközben ugyanezt rója fel a Denník N-nek. Hogy ezt tudatlanságból vagy számításból teszi-e, nem tudom. Egyik rosszabb mint a másik.

A jelenlegi politikai felhozatal fő jobboldali „játékosainak“ felsorolását sem hagyhatom szó nélkük. Az OĽaNO és a Sme rodina (!), egymás mellett. Hát ennél jobbra már valóban nem lehet mozdulni. Ott már csak az ördögűzők és a barnák vannak. Így hát nem is folytatom ezt az elmélkedést. Richard Sulík viselkedéséből mindenki számára egyértelműnek kell lennie, hogy ez az ember a működő programok és megoldások nélküli  „lózungpolitikusok“ előtt ügyesen húzogatja a mézesmadzagot. Mégpedig azért, hogy az a koalíciós szerződés, amit majd egyszer aláír velük, csak papíron legyen koalíciós. Mert hát hogy jönnek ők ahhoz, hogy ne értsenek egyet - vele.

 

Megosztás: 
Címkék: