Bugár Béla: A többségi nemzethet tartozó képviselők törekedjenek a kisebbségi kérdések megoldására

A parlament mai ülésén a képviselők a kötöttpályás közlekedésről szóló törvény módosítását tárgyalták, amelyet a Híd képviselői nyújtottak be.
A javaslat célja, hogy elhárítsa a technikai és törvényi akadályokat a kisebbségi nyelvhasználati törvény azon rendelkezéseinek érvényesítése útjából, amely a községek nevének elhelyezését érinti a vasútállomásokon. Ez már a második alkalom, amikor a Híd képviselői ezzel kapcsolatosan nyújtanak be javaslatot, először tavaly májusban került erre sor, amikor a kormánypárti képviselők a javaslatot elutasították. 
Ez alkalommal a Híd szakértői a közlekedési minisztérium illetékes tisztségviselőivel egyeztették a szóban forgó törvényjavaslatot. A javaslat vitája során Bugár Béla kijelentette, fontos rendelkezésről van szó a kisebbségi nyelvhasználat érvényesíthetősége szempontjából. „Fontos lenne és szeretném megélni, hogy a jövőben maguk a többségi nemzethez tartozó képviselők törekedjenek a kisebbségi kérdések megoldására ezzel is bizonyítva, hogy polgári társadalmat építünk,” jelentette ki hozzászólásában a párt elnöke. 
A Smer parlamenti képviselői a szavazás során elutasították a Híd javaslatát. Bugár szerint nem magyar nyelvű plakátokkal, hanem tetekkel kell megszólítani a magyar választókat.
Forrás: most-hid.sk

Megosztás: