Bugár: a koalíciós partnerek érzelmi problémái nem érdekelnek

A koalíciós tanács tegnap próbálta kezelni az Andrej Danko hétfői levele után kialakult helyzetet. A megbeszélés után csak Bugár Béla tájékoztatta – nagyon röviden – a sajtót. A Híd elnökét kérdeztük.

A koalíciós tanács ülése után azt mondta, nincs veszekedés a koalíciós partnerek között. Ilyen gyorsan megoldódott a hétfőn kirobbant válság? Valóban olyan nyugodt volt a megbeszélés, mint ahogyan az a nyilatkozat alapján tűnik? 

Igen. Nem állítom, hogy nincs semmi probléma, de tény, hogy nagyobb a füstje, mint a lángja. Szerintem Danko elhamarkodta a levél elküldését. Meghallgattuk egymást, ugyanakkor mindenki leszögezte, hogy stabilitásra van szükség, nemcsak Szlovákia, hanem Európa miatt is, hiszen az Európai Unió magjába akarunk tartozni. Nem beszélve arról, hogy nincs más alternatíva, az ellenzék olyan állapotban van, hogy nem tudja felváltani a jelenlegi kormányt. 

Viszont Jaroslav Paška úgy nyilatkozott, hogy a Smer akarja ellehetetleníteni az SNS-t, amihez akár még az OĽaNO segítségét is igénybe veszi. Erről szó volt? 

Azzal nem tudunk mit kezdeni, hogy vannak olyan képviselői az SNS-nek, akiknek az agyába elég keményen bevésődött az az időszak, amikor még Slota volt a párt elnöke. Slotával szemben viszonylag keményen fellépett Fico. Ezt Andrej Dankónak kell kezelnie. 

A koalíciós tanács ülésén érződött ez a vád? Danko is úgy látja, hogy a Smer akarja ellehetetleníteni az SNS-t? 

Mindkét pártban vannak olyanok, akiknek nem tetszik a másik párt, és ezt kifejezésre is juttatják. Anton Hrnko (az SNS alelnöke – szerk. megj.) is üzent már néhány keresetlen szóval a Smernek, de ez fordítva is tapasztalható. A Smerben is vannak olyanok, akiknek a szavai nem biztos, hogy tetszenek az SNS-nek. A pártelnökök feladata, hogy ezt kezeljék. Úgy látom, Danko is azt érzi, hogy lehetnek olyan smeresek, akik szívesen ártanának a pártjának. Ezt kell jelenleg kezelnünk. 

Felmerült a megbeszélésen a rektorok levele, amit Plavčannak írtak? Az SNS szerint ezt Fico tanácsadói fogalmazták, és adták oda aláírásra a rektoroknak. 

Erről nem beszéltünk. De a tanácskozást pénteken folytatjuk, akkor már konkrétumokról is szó lesz. 

Tehát most konkrétumokról nem esett szó? 

Nem. 

Mi lesz pénteken? 

Az SNS elnökének kell elmondania, hogy mit szeretne. A mai (tegnapi – szerk. megj.) megbeszélésen inkább a bizalom helyreállításáról volt szó, pénteken neki kell elmondania, hogy ezen kívül mit szeretne. A koalíciós szerződés például szóba sem került. Szerintem pénteken sem arról fogunk tárgyalni, hogy hogyan változtassuk meg a koalíciós szerződést, de a javaslatokkal Dankónak kell előállnia. A levelet, amiben felmondta a koalíciós szerződést, nem én, és nem is Fico írta, hanem Danko. 

Pénteken lezárulhat a koalíciós válság? 

Nem tudom. Attól függ, Danko mivel érkezik, ő találta ki ezt az egész ügyet. Egyelőre nem tudjuk mit fog javasolni. Neki kell elmondania, hogyan képzeli el az együttműködést. Nekem már kezd elegem lenni abból, hogy mindig másnak a problémáit kell oldanom. Én a választási programunk alapján kötöttem koalíciót, az alapján, ami bekerült a kormányprogramba. A koalíciós partnerek érzelmi problémái nem érdekelnek. 

Forrás: Új Szó

Megosztás: