Bukovszky László: Nyolcmilliót szánnának a kisebbségekre

Két év múlva csaknem ötmillió euró juthat a magyar kisebbség kulturális támogatására, az összes kisebbség pedig nyolcmillió euróból gazdálkodhat, ha a parlament elfogadja a kisebbségi kulturális alapról szóló törvényt – mondta a Gombaszögi Nyári Tábor Új Szó stúdiójában Bukovszky László kisebbségi kormánybiztos.

A törvény augusztus végén, szeptember elején kerülhet tárcaközi egyeztetésbe.

A kisebbségi kulturális támogatásokra jelenleg 3,87 milliós keret van, a kormánybiztos a jövő évre 4,5 milliós igényt nyújtott be. „Hogy végül milyen politikai döntés születik, az már nem az én hatásköröm” – tette hozzá Bukovszky.

A támogatások eloszlása kulcsfontosságú kérdés, jelenleg az összeg körülbelül 50%-a jut a magyar kisebbségnek, miközben a 13 Szlovákiában elismert kisebbség között a magyarok számaránya a legnagyobb, nyolcvan százalék.

„A törvénytervezetben 61%-ot tesz ki a magyar kisebbségre fordítható összeg, összesen pedig 8 millió euróval számolunk. Vagyis a magyar kisebbségi kultúrára 4,88 millió euró jutna” – hangsúlyozta Bukovszky.

Az alap keretösszegének meghatározásánál azt vette alapul a kisebbségi kormánybiztosi hivatal, hogy mekkora összeget szán az állam a szlovák kultúra támogatására, és azt arányosították az anyanyelv szerinti kisebbségekhez.

Ha a tervezetet elfogadják, nemcsak a támogatás összege, hanem a döntési mechanizmusok is változni fognak. „Háromlépcsős rendszert akarunk létrehozni. Lennének szakmai bizottságok, amelyek értékelnék a pályázatokat, az ő javaslataik kerülnének a szakmai tanácsok elé, amelyek határozata kötelező érvényű lenne az igazgató számára” – magyarázta Bukovszky.

A kormánybiztos arra is rámutatott, a jelenlegi pályázati rendszer sokszor megkeseríti a pályázók életét: „Azt is el akarjuk érni, hogy bizonyos mellékleteket, kivonatokat elég legyen csak a már nyertes pályázóknak csatolniuk.”

A vasúti kétnyelvűség kapcsán a kormánybiztos érzékeltette, nem biztos, hogy jelenleg ez a legfontosabb kérdés a számára. Konkrétumokkal nem tudott szolgálni, csak annyit mondott, a kormány idei legiszlatív tervében nem szerepel, ennek az ügynek a rendezésére jövőre kerülhet sor, az első lépések már megtörténtek.

Bukovszky első számú prioritása, hogy sikerüljön elfogadni a kisebbségi kulturális alapról szóló törvényt, de tervei között szerepel a jó kapcsolat kiépítése az oktatási minisztériummal, rendezni az ügyfélkapuk kapcsán felmerülő hiányt (itt ugyanis megfeledkeztek a kétnyelvűségről), valamint kialakítani egy olyan mintaintézményt, amely a kétnyelvűség alkalmazása tekintetében inspiráció lehet a többi hivatal számára is.

Szó esett arról is, hogy a kisebb létszámú kisebbségek is hasonló problémákkal küzdenek, mint a szlovákiai magyarság, nagy a megosztottság a csak pár száz fős közösségekben is. (bt)

Forrás: ÚjSzó

Megosztás: