Csak akkor érdeklődünk a környezetünk iránt, amikor már baj van. Ez a legtöbb környezeti probléma fő oka

Pár napja végigszáguldott az országon a hat csallóközi faluról szóló hír, miszerint vízforrásukban egy betiltott gyomirtó szert találtak. Ennek következménye a helyiek számára több mint kellemetlen. Az ünnepek alatt nem használhatták a vezetékes ivóvizet.

Legalábbis, amíg a vízügyi társaság fel nem szereli a szűrőberendezést. Ellátogattam a helyszínre és találkoztam az érintett települések polgármestereivel. Biztosítottam őket arról, mindent megteszünk, hogy segítsünk. Néhány helyi lakossal is találkoztam. Természetes, hogy rám támadtak. Egyikük rajtam vezette le frusztrációját. Nem vettem rossz néven, sőt, számítottam is rá.

A környezetünkkel kapcsolatban egy szabály érvényes. Akkor kezdünk foglalkozni a víz, a levegő védelmével, amikor a baj már minket is érint. És éppen ez a környezeti problémák legfőbb oka. Az ivóvíz nélkül maradt hat falu esete is ezt erősíti. Közös ivóvízforrásukat egy olyan növényvédő szer szennyezte meg, amelynek használata évek óta tilos. Hogy hogyan került az ivóvízbe ez az anyag, a környezetvédelmi felügyelet és a rendőrség is vizsgálja. Egy azonban már most biztos. Csakis emberi tevékenység által juthatott oda. Betiltott vegyszerek használatát nehéz természeti csapásként értelmezni.

Hasonló csapások azonban nemcsak az ivóvizet érik. Ugyanez érvényes a levegőre is. Nemrég módosítottuk a vonatkozó jogszabályt, amely ma már konkrét, világos és észszerű. Ennek ellenére nem merném kijelenteni, hogy Szlovákiát már nem fenyegeti a szmog. A legtöbb szmoghelyzetet a szélcsendes idő és a háztartások rossz fűtési szokásainak kombinációja idézi elő. A törvényben pontosan meghatároztuk, mivel lehet kályhában fűteni. Ám ha a levegő védelméről szóló törvényt kinyomtatjuk, összegyűrjük és gyújtósnak használjuk a szemét-, a bútor- vagy gumiégetéshez, nem szabadulunk meg a szmogtól.

A szóban forgó szabály a hulladékkezelés terén is érvényesül. Személy szerint nem ismerek senkit, aki szívesen sétál szeméthegyeken a holdfényben. Miközben a hulladéklerakók elleni recept nagyon egyszerű. Osztályozni és újrahasznosítani.

Környezetvédelmi miniszterként két lényeges kötelességem van. Amikor probléma adódik, meg kell oldani azt. A másik, fontosabb, megtenni mindent azért, hogy megelőzzük a problémát. Ám ez utóbbi közös kötelességünk. Elvégre az állam nem állíthat rendőrt minden autó mellé, nehogy ellopja valaki. És nem állhat minden kéménynél, kukánál vagy vegyszerraktárnál ellenőr. A környezetvédelmi szabályok megszegése egy dologban különbözik az autólopástól. Az esetek többségében az elkövető és a sértett egy és ugyanaz a személy. Ha valaki beszennyezi környezete vizét, maga is megissza azt. Sajnos családja és szomszédjai is. Ha valaki hulladékkal fűti otthonát, azt ő is és környezete is belélegzi. A végtelenségig emelhetjük a bírságot, ellenőrzéseket tarthatunk, törvényeket módosíthatunk, rendeleteket hozhatunk. De ha tudatosítjuk végre, hogy a környezetünkkel szembeni közömbösség, a saját és családunk egészségével szembeni közömbösség is egyben, akkor sem jogszabály-módosításokra, sem bírságemelésre sem pedig hasonló blogbejegyzésre nem lesz szükség. 

Megosztás: