Csicsai Gábor: A hazai állattenyésztés a mélyponton

Jelenleg a tejválsággal kapcsolatos gondokról hallunk a legtöbbet, de fel kell hívnunk a figyelmet arra is, hogy hasonlóan rossz, vagy még rosszabb helyzet uralkodik az állattenyésztés többi ágazatában is. - hangsúlyozza Csicsai Gábor a parlament földművelésügyi szakbizottságának elnöke.

A problémák mielőbbi megoldása érdekében a Szlovákiai Sertéstenyésztők Egyesülete találkozott Gabriela Matečná agrárminiszterrel, valamint Csicsai Gáborral, a parlament földművelésügyi szakbizottságának elnökével.

Csicsai rámutatott, a vágósertés felvásárlási ára ugyanolyan alacsony szinten mozog, mint a nyerstejé, és ezek a gondok nem mai keletűek: a gazdák már évek óta küzdenek velük.

"A hazai vágósertés-fogyasztás nem egész 50 %-át termeljük, és ami még rosszabb, alig a felét dolgozzuk fel itthon.  Ez azt jelenti, hogy a végtermékek mindössze 25%-a  származik Szlovákiából, pedig egyértelműen bizonyított, hogy a behozott sertéshús minősége sokkal rosszabb a hazainál.  Tehát a jó minőségű szlovákiai sertéshúst külföldön értékesítik, a lakosság az üzletláncokban pedig többnyire a gyatra minőségű külföldit vásárolja. További szomorú tény, hogy Szlovákia sertéstenyészeteinek a fele már külföldiek kezében van. Pedig tényként említhetjük, hogy a hazai sertéstenyészetek szaporodásbiológiai mutatója világszínvonalú. A gazdák mégis évek óta fennmaradásukért küzdenek!" - hangsúlyozta Csicsai.

A szakbizottság elnöke elmondta, a vágósertés, illetve a többi élelmiszeripari termék felvásárlási árát a piaci árak határozzák meg, viszont a hazai tenyésztőknél hiányoznak az eddig felelőtlenül mellőzött vertikális integráció egyes fokozatai, vagyis a takarmányozás biztosítása, az alaptermelés itthoni feldolgozása, de főképp a hazai értékesítés.

"Amíg a felvásárlók, főleg az üzletláncok nyerészkedésük érdekében könyörtelenül lenyomják a felvásárlási árakat, a tenyésztők - mivel nincs más lehetőségük -, továbbra is hátrányos helyzetben lesznek" - hangoztatta Csicsai és rámutatott, hogy az egyszeri támogatások segítenek ugyan a súlyos, egyre égetőbb gondok enyhítésében, de amíg nem történik meg a termelés - feldolgozás - értékesítés rendszerszintű támogatása, addig ez legfeljebb csak "foltozgatás", hosszú távon pedig nem más, mint ablakon kidobott pénz.     

"Az egyedüli megoldás, ami növeli a hazai termelők versenyképességét, stabilizálja a jelenlegi bizonytalan helyzetet, a vertikális integráció elvén kialakított termelés - feldolgozás - értékesítés. Főleg az értékesítés a kulcsfontosságú lépcsőfok. Az ilyen jellegű, hazai termékeket forgalmazó láncok létrehozása lehet a hatékony megoldás a hazai termelők számára. Meggyőződésem, hogy e tervezet megvalósításában a Szlovákiai Sertéstenyésztők Szövetségének kulcsszerepe lehet." - véli Csicsai.

A szakbizottság elnöke hangsúlyozta, a vidékfejlesztésben rendszerszintű támogatásokra van végre szükség. "Az üzletláncok könyörtelen nyerészkedése, az elmúlt időszakban véghezvitt privatizációs mutyik, illetve a tárca múltbeli, szakértelmet nélkülöző vezetése azt eredményezte, hogy a hazai állattenyésztés a mélypontra került. Remélem, hogy a koalíciós partnereink, főképp a pénzügyi tárca megérti ezeket a súlyos gondokat és támogatja ezek mielőbbi  hatékony megoldását, hiszen konkrét elképzeléseink vannak! - mondta Csicsai.

Megosztás: 
Címkék: