Csicsai: Szlovákia és Magyarország marhatenyésztő egyesületei együttműködési egyezményt írtak alá a magyar szürke szarvasmarha tenyésztésről

Csicsai Gábor, a Híd parlamenti képviselője/Gabriel Csicsai, poslanec NR SR za Most-Híd
A Szlovák Köztársaság Földművelési és Vidékfejlesztési Minisztériumának államtitkára, Dr.Csicsai Gábor kezdeményezésére Szlovákia és Magyarország között létrejött a magyar szürke szarvasmarha tenyésztést és nemesítést tárgyaló egyezmény. A megállapodást mindkét ország tenyésztő egyesületei elfogadták, megalapozva ezzel a fajta Szlovákiában történő tenyésztésének legitimitását es további fejlesztését.

„A szürkemarha Magyarországon a nemzeti örökség része, - Hungarikum. Ezért külföldön való tenyésztése rendkívül szigorú szabályok szerint történik, tenyészállatok előállítása pedig gyakorlatilag lehetetlen volt a szlovákiai gazdák számára. Az egyezmény  elfogadásával sikerült harmonizáltatni a két állam jogszabályait, megnyitva ezzel az utat a hazai  tenyésztőknek, hogy teljes értékű tenyészanyagot nevelhesenek,“ – mondta el Csicsai Gábor államtitkár

Jelenleg Szlovákiában folyamatban van néhány projekt, mely elsősorban az eredeti biodiverzitás megőrzésére és revitalizációjára irányul és melyben ezen szarvasmarha fajtáé a főszerep. Szlovákiában a tenyésztők egyesülete e fajta mintegy 900 példányát tartja számon.

„ Az elmúlt évezred utolsó éveiben a minél gyorsabban és minél nagyobb haszonra való törekvés csaknem a fajta teljes kipusztulását eredményezte Szlovákia déli régióiban.  Itt az idő újraértelmezni a mezőgazdaság piaci erejét a vidékmegtartó potenciálja tükrében, hogy az hosszútávon fenntartható legyen.

Itt jön képbe az idáig alábecsült, megtűrt őshonos fajták genetikai potenciálja. A szürkemarhára jellemző az igénytelenség és a szívossag. A  hosszú élettartam, ami jellemzően  20 -30 év, a kiváló szaporulásbiológia, ami évente 1 borjút eredmenyez, megél szerényebb tenyésztési körülmények  közt, tartásuk gyakorlatilag szabad ég alatt történik, bármilyen legelőn jól tarthatók, nyugodt természetük miatt a kevésbé tapasztalt tenyésztők is sikeresen tenyészthetik. Természetesen nem várható el, hogy az egyezmény létrejöttével minden állatból egyik napról a másikra kiváló tenyészállat válik, hiszen a kritériumok nagyon magasak és szigorúak. Amennyiben akár néhány tíz példány is  teljesíteni fogja azokat, már az is nagy sikernek szamit. Bízom benne, hogy ezzel a kezdeményezéssel új lehetőségek nyílnak a tenyésztők számára betörni egy más jellegű piacra is“ – magyarázta  Csicsai Gábor.

Megosztás: