EP képviselők a vallásszabadságért Nagy József sajtóközleménye

József Nagy/Nagy József
Európai parlamenti képviselők egy csoportja, köztük a HÍD párt első EP képviselője, Nagy József, összehangolt cselekvésre szólít fel a vallási hovatartozáson alapuló üldöztetés megállítása érdekében.

Az utóbbi évek véres konfliktusai, különösen a közel-keleti események, markánsan rántották le a leplet a vallási, lelkiismereti alapon zajló üldöztetésekről. Keresztények, zsidók, mérsékelt muszlimok és yazidik nap, mint nap néznek szembe a megbélyegzéssel, kínzásokkal, s sok esetben a halállal a hitük, vallási hovatartozásuk miatt. A diszkrimináció erőszakos hullámai azonban nem csak Szíriában és Irakban csapkodnak, hanem évtizedek óta köztudott például a tibetiek vagy az ujgurok sanyarú helyzete Kínában, vagy épp a keresztények üldöztetése Pakisztánban.

"A vallás, illetve lelkiismereti szabadság kérdése véleményünk szerint nem marginalizálható, s nem illet meg ez a jog egyes régiókban élőket kevésbé, mint a máshol élőket. Elkötelezettek vagyunk ezen alapvető emberi jogért a munkánk során felemelni a hangunkat, elítélve minden erőszakot, s minden vallásos meggyőződésen alapuló gyűlöletet." - nyilatkozta Nagy József, szlovákiai magyar EP-képviselő.

Az EP képviselők csoportja az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatára, valamint az Európai Unió Alapvető Jogok Chartájára hivatkozva hangsúlyozzák, hogy mindenkinek joga van a gondolat-, a lelkiismeret- és a vallásszabadsághoz. Ez a jog magában foglalja a vallás vagy a meggyőződés megváltoztatásának szabadságát, valamint a vallásnak vagy meggyőződésnek a nyilvánosság előtti kifejezésre juttatását is. Minden állam felelős azért, hogy biztosítsa a lelkiismereti és vallásszabadságot valamennyi polgára számára.

"Megálljt kell parancsolni az őrületnek! Nem nézhetjük közömbösen, hogy ártatlanokat mészárolnak le a hitük miatt. Meriam Ibrahim, a Szudánban korábban halálra ítélt keresztény édesanya sorsa is mutatja, hogy van értelme a nemzetközi összefogásnak. Fontos a vezető pozícióban lévők kiállása valamint a diplomácia eszköztára az ügy mellett, de úgy gondolom legalább olyan fontos a polgárok fellépése is. Együtt, összehangolt cselekvéssel tudunk igazi nyomást gyakorolni a szélsőséges fundamentalistákra." - zárta szavait Nagy József, hidas politikus.

Megosztás: