Érsek Árpád: 100 nap a Közlekedési Minisztérium államtitkáraként

Érsek Árpád első feladata, az államtitkári posztra való kinevezése után a kormányprogram közlekedést érintő részének kidolgozása volt a 2016-2020 közötti időszakra.

Közlekedés

A Híd fő prioritásai közé tartozik a az R7-es gyorsforgalmi út kiépítésének megkezdése, és az R2-es gyorsforgalmi út további bővítése. Ez év május 20-án Csölösztőn Roman Brecely, közlekedési miniszter és a Zero Bypass Limited társaság képviseletében Mark Denning Bradshaw aláírták a koncessziós szerződést a D4-es és az R7-es út megépítéséről. Érsek Árpád az R7-es gyorsforgalmi út előkészületeit és megépítésének kezdetét is kiemelten kezelte, mind a 2010-2012 közti időszakban a Közlekedési Minisztérium államtitkárként, mind parlamenti képviselőként 2012-2016 közt.

A Híd elsődleges, közlekedéssel kapcsolatos eredményei és céljai a kormányprogram részeként a 2016-2020-as ciklusban:

Az R2-es gyorsforgalmi út további építése Zólyom és Kassa között

Érsek Árpád Rozsnyó város polgármesterének meghívására a Szlovák Nemzeti Autópálya Társaság (NDS) képviselőivel megbeszéléseket folytatott a régió polgármestereivel. A találkozó célja az előkészületek és az építkezés aktuális helyzetének megtárgyalása volt. 

Az előkészületi munkák folytatása az R7-es és az I/64-es (beleértve a komáromi elkerülő) út bizonyos szakaszain

A Szlovák Útkezelési Hivatal közbeszerzési pályázatot hirdetett az I/64 Nagytapolcsány-Nyitra-Komárom út egy új szakaszára, amelyhez egy megvalósíthatósági tanulmány elkészítése is elvárt a pályázók részéről. A tanulmány célja, hogy mind technikai, mind pedig gazdasági és környezetvédelmi szempontból is a legalkalmasabb útvonalon készüljön el az I.osztályú I/64-es út már említett szakasza.

Új híd Révkomárom és Komárom közt

A szlovák Közlekedési Minisztériumban tárgyalóasztalhoz ültek a Közlekedési Minisztérium (MDVRR SR) és a Szlovák Útfelügyelet (SSV) képviselői, valamint a magyar Nemzeti infrastruktúra-fejlesztő Zrt. és a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) szakemberei. A találkozó tárgya a győztes versenypályázat megvitatása volt.

 Kerékpáros közlekedés

Az év első felében esedékes Európai Unió Tanácsa holland elnökségének apropóján az államtitkár úr részt vett a Let's go cycling! elnevezésű akción. A rendezvény célja a biciklis közlekedés népszerűsítése volt. A program célja, hogy bátorítsa az embereket a tömegközlekedés és a nem motoros közlekedési eszközök használatára.

Turizmus, vidékfejlesztés

Érsek Árpád Zólyomban a város polgármester asszonyával ült tárgyalóasztalhoz. A megbeszélés témája egy Ipolyság -- Budapest vasútvonal kiépítése, és a Zólyom -- Budapest vasútvonal lehetséges összekötése volt.  A beruházás célja a turizmus fejlesztése. Az országhatár szlovák felén mintegy 500 méternyi sínpár hiányzik, míg a magyar oldalon lényegesen több, csaknem 6,5 kilométernyi. Érsek Árpád támogatásáról biztosította a polgármester asszonyt az esetben, ha elindul a kommunikáció és megkezdődik a tárgyalás a Szlovák Vasúti Társasággal.

Érsek Árpádot az idegenforgalomba irányuló állami támogatások törvény szerinti szétosztásáért felelős bizottság (Komisia pre poskytovanie dotácií podľa zákona o cestovnom ruchu) tagjává választották. A bizottság májusi ülésén 35 idegenforgalommal foglalkozó szervezetnek szavazott meg állami támogatást.   

Májusban létrejött egy találkozó Érsek Árpád. és lengyel kollégája, Dawid Lasek között. Mindketten kinyilvánították hajlandóságukat a határon túli együttműködés megerősítésére, főleg a turizmus támogatásával és egy új, közös márka kialakításával. Az államtitkár kijelentette: „A Szlovákia és Lengyelország közötti együttműködésnek erős tradíciója van. Manapság ki kell használnunk a turizmus erejét Európában, figyelembe véve, hogy a biztonságra való tekintettel egyre több turista érkezik ide.“ 

Lakáspolitika és városfejlesztés

Az államtitkár részvételével zajlott a városfejlesztésért felelős vezérigazgatók találkozója (Zasadnutie generálnych riaditeľov zodpovedných za mestský rozvoj) Amszterdamban. A tárgyalás célja a hosszúra nyúló előkészületi folyamatok lezárása volt, valamint az EU városfejlesztési menetrendjének elfogadása volt.

Június közepén a Közlekedési Minisztérium épületében sor került egy az államtitkár, a minisztérium lakáspolitika és városfejlesztési részlegének képviselői illetve a pozsonyi városrészek polgármesterei közti találkozóra. A találkozón a  bérlakások és a tartalék bérlakások poblémáját vitatták meg.

Építőipar

Az államtitkár több alkalommal részt vett a szlovák építőipar vezetőinek találkozóján.

Június 8-án a közlekedési miniszter Érsek Árpád államtitkár urat nevezte ki a Szlovák-Magyar Vegyesbizottság (Zmiešaná slovensko-maďarská komisia pre otázky dopravy, spojov a ich infraštruktúry) közlekedéssel és infrastruktúrával foglalkozó részének társelnökévé.  

 

 

 

Megosztás: