Érsek Árpád: Örülök, hogy a szlovák és a magyar fél tenni akar a komáromi egyetem érdekében

Érsek Árpád, a Híd parlamenti képviselője és az iskolaügyi bizottság tagja pozitívan értékeli, hogy a magyar és a szlovák szaktárca vezetői, Balog Zoltán és Dušan Čaplovič közös erőfeszítésre tettek ígéretet a komáromi Selye János Egyetem jogállásának megőrzése érdekében.
„Úgy gondolom, hogy ez a döntés az iskolaügyi miniszter és a Híd között lezajlott hosszadalmas tárgyalásoknak, illetve a tanárok, a diákok és a közvélemény nyomásának eredménye is,” - nyilatkozta az ügy kapcsán Érsek, aki Bastrnák Tibor képviselőtársával együtt tavaly a komáromi egyetemet is érintő módosító javaslatokat nyújtott be a parlamentbe, de azokat a törvényhozói testület nem szavazta meg. 
A szlovák és a magyar fél egyaránt ígéretet tett, hogy segíteni fogja az egyetemet: Dušan Čaplovič nagyobb anyagi támogatással, Balog Zoltán egyetemi oktatókkal. Érsek bízik benne, hogy az egyetem jogállásának megőrzésére tett ígéret nem olyan sorsra jut majd, mint más, kiemelt fontossággal kezelt szlovák-magyar kezdeményezések: „Az Ipoly-hidak kiépítését is elodázták, és a komáromi híd előkészítési munkálatai is már több mint fél évet késnek.”
Érsek Árpád szerint az egyetem kapcsán még két fontos kérdés merül fel. Az egyik, hogy milyen akkreditációs feltételeket szab majd ki a Szlovák Rektori Konferencia. Másrészt, ha többségben magyarországi tanárok fognak oktatni az egyetemen – kiindulva Balog Zoltán nyilatkozatából, miszerint oktatókat biztosít az egyetem számára – megtanulnak-e a hallgatók olyan szinten szlovákul, hogy el tudjanak helyezkedni itthon is, vagy minden abszolvens Magyarországon keres majd munkát?

Megosztás: