Érsek Árpád: A Smer újra elutasította a törvényjavaslatunkat

A parlament mai ülésén a képviselők elutasították a kötöttpályás közlekedésről szóló törvényjavaslatot, amelyet a Híd képviselői nyújtottak be. A javaslat célja az volt, hogy elhárítsa a technikai és törvényi akadályokat a kisebbségi nyelvhasználati törvény azon rendelkezéseinek érvényesítése útjából, amely a községek nevének elhelyezését érinti a vasútállomásokon.

A Híd képviselői ezzel kapcsolatban ismételten nyújtották be a javaslatot, először 2013 májusában, amikor a kormánypárti képviselők a javaslatot elutasították. Az első olvasatban, Érsek Árpád, a javaslat előterjesztője lépett fel, aki hangsúlyozta a törvény fontosságát. „A Szlovák Köztársaság lehetővé tette és támogatta a községnevek használatát kisebbségi vagy regionális nyelven. Azonban a vasútállomások megjelölésével kapcsolatban ez most nem érvényes,” magyarázta Érsek Árpád.

Érsek elmondása szerint a törvényben azt javasolták, hogy a közlekedési hivatal a törvényből kifolyólag helyezze el a kisebbségi nyelvű táblákat a vasútállomásokon. A hivatal köteles lenne kihelyezni a táblákat minden olyan községben, ahol a kisebbségi nyelvet hatósági nyelvként használják, és a községben létezik vasútállomás. „A javaslat megközelítőleg 144 községet érint,” mondta Érsek. Véleménye szerint a nyelvhasználat minden kisebbség identitásának az alapja. „Az állam aktív fellépése a kisebbségi nyelvek védelme érdekében nem csak a kisebbségi kultúrák és az etnikai csoportok védelmének szempontjából fontos, hanem az élet, az egészség, a biztonság és a kisebbségek tulajdonának védelme szempontjából is,” tette hozzá Érsek Árpád. Elmondása szerint a kormánypárti képviselők ma bebizonyíthatták volna, hogy fontos számukra a kisebbségi nyelvhasználat gyakorlati érvényesülése is.  

Megosztás: