Érsek: Át kell tanulmányoznom a 2018-as költségvetési javaslatot

A közlekedési minisztérium a közzétett költségvetési javaslat alapján 2018-ban 1,18 milliárd euróból gazdálkodhatna, tehát jelentősen alacsonyabb összegből, mint az idei évben.

Érsek Árpád közlekedési miniszternek még át kell tanulmányoznia a 2018-as költségvetési javaslatot, mivel a pénzügyminisztérium csupán a mai napon tette azt közzé. A javaslat alapján a közlekedési minisztérium 2018-ban 1,18 milliárd euróból gazdálkodhatna. Ez a 2017-es költségvetéshez mérten 974 millió eurós csökkentés jelent. A pénzügyminisztérium szerint ez a csökkentés összefüggésben áll a rendelkezésre álló európai uniós források aktuális mértékével. 

Érsek szerint is azért lehet ilyen alacsony a javaslatban meghatározott összeg, mivel nem számolták bele az európai uniós pénzeket. A közlekedési miniszter hozzáfűzte, hogy nem szeretne a kormányprioritásokat érintve lefaragni a finanszírozásból. "Nehéz megmondani, hogy miből fogunk csökkenteni, de értelemszerűen úgy fogok csökkenteni, hogy a költségvetést minél jobban kihasználhassuk" - fűzte hozzá. 

A miniszter mindenekelőtt két felhívást szeretne kihirdetni az R2-es gyorsforgalmi út kivitelezésére a Lónyabánya (Lovinobaňa) - Vámosfalva (Mýtna) szakaszon, valamint az Eperjest az R4-essel összekötő elkerülőűt első szakaszára. Ezt az állami költségvetésből kéne finanszírozni, Érsek szerint azonban a jövő évi költségvetést még nem érinti. A versenyeztetés véleménye szerint 8 hónapig tarthat, a kivitelezőknek csupán egy másfél év múlva kerülnek majd kifizetésre az első összegek. 

Megosztás: