Érsek tájékoztatást kér Čaplovič minisztertől a kisiskolák ügyében

Érsek Árpád, a Híd parlamenti képviselője és a parlament oktatásügyi bizottságának tagja interpellációban kér tájékoztatást Dušan Čaplovič oktatásügyi minisztertől az oktatásügyi törvény módosítása kapcsán, amely meghatározná a diákok minimális létszámát az osztályokban. A képviselő közelebbi információkat kér továbbá a minisztérium és az iskolák fenntartói között zajló tárgyalásokról is.
Érsek Árpád szerdán nyújtotta be az oktatásügyi miniszterhez intézett kérdését. Interpellációjában hangot ad azon meggyőződésének, hogy a diákok minimális létszámának növelése az osztályokban, illetve az osztályok számának csökkentése a minisztérium állításával ellentétben nem hatékony megoldás. A képviselő szerint a törvénymódosítás negatív hatással lesz az iskolák fenntartóinak költségvetésére, csökkenni fog a tanárok száma, tehát sokan munkanélkülivé válnak közülük. Érsek figyelmeztet továbbá arra is, hogy ha a diákoknak naponta ingázniuk kell a lakóhelyük és egy másik településen lévő iskola között, az anyagi terhet jelent majd a családoknak. 
 
„A minisztérium javaslata nyilvánvalóan a szlovák tanítási nyelvű iskolákat akarja előtérbe helyezni a kisebbségi nyelven is oktató iskolák kárára. Ez azonban az állam kisebbségpolitikában elért standardjának csökkenéséhez vezet.  Elfogadhatatlannak tartom, hogy a minisztérium az oktatásügyi törvényt használja fel a kisebbségek elleni alattomos támadásra,” – hangsúlyozza Érsek.
 

Megosztás: