Februárban döntenek a kettős állampolgárságról

Nyilvános ülésen tárgyalta a kassai székhelyű szlovák alkotmánybíróság szerdán azt a szlovák állampolgársági törvény alkotmányosságát megkérdőjelező beadványt, amellyel a pozsonyi törvényhozás ellenzéki képviselőinek Gál Gábor (Híd) vezette csoportja fordult a testülethez. A törvény megfosztja szlovák állampolgárságától azt, aki felveszi másik ország állampolgárságát.

 

Eredetileg arról volt szó, hogy szerdán Gál Gábor, illetve az igazságügyi tárca megbízottjának meghallgatását követően a testület döntést hoz, ám azt mégis elnapolták több mint egy hónappal.

 

A meghallgatás során Gál Gábor a jogszabály elfogadásakor tapasztalt eljárási hibákra, a törvény hiányosságaira és abból adódó kivitelezhetetlenségére is rámutatott, ugyanakkor a legfőbb érv szerinte a szlovák alkotmány ötödik cikkelyének második bekezdése, amely kimondja: akarata ellenére senkit nem lehet megfosztani szlovák állampolgárságától. Gál Gábor korábban úgy nyilatkozott, azt várja, hogy sikerül meggyőznie a bíróságot a "nagyon rossz szellemiséggel megfogalmazott" jogszabály alkotmányellenességéről.

 

A halasztásra reagálva Gál úgy nyilatkozott, hogy valószínűleg az alkotmánybírók közt sincs egyetértés a törvényt illetően. "Vélhetően akadnak olyanok, akik a beadványunkkal értenek egyet, és olyanok is, akik nem" - jegyezte meg a Híd párt politikusa. Gál azt nem tartja reálisnak, hogy a belügyminisztérium által előkészített állampolgársági törvénymódosítást a februári időpontig elfogadná a parlament.

 

Zdroj: parameter.sk

Foto: TASR

Megosztás: