František Šebej: Az ukrajnai parlamenti választások előzetes eredménye jó hír a demokrácia számára

František Šebej
František Šebej, az országgyűlés külügyi bizottságának elnöke és a Híd párt képviselője értékeli a választások utáni szituációt keleti szomszédunknál

A jó hír az, hogy a tavaszi demokratikus elnökválasztások után Ukrajnának sikerült egy kétségtelenül igazságos és demokratikus parlamenti választásokat is véghezvinnie. Ez szükséges volt az ukrán politikai hatalom megkérdőjelezhetetlen legitimitásának megújulásához. 

A parlamenti választások előzetes eredménye pozitív, demokratikus jövőt ígér Ukrajna számára. Az első három helyen előzetesen olyan politikai pártok végeztek, amelyek Ukrajna európai jövőjére törekednek majd – az államfő Petro Porošenko Blokkja, Arsenyij Jacenyuk miniszterelnök által vezetett Népi Front és az Önsegítség párt, amelyet Andrij Szadovij polgármester vezet. 
Az eredmények valószínűleg lehetővé teszik egy stabil többséggel diszponáló, pro-európai kormány létrehozását. A többi politikai párt, amelyek elérnék a bejutáshoz szükséges öt százalékos küszöböt, Julija Timošenko marginalizált pártja kivételével, populista (Radikális párt) és nacionalista (Svoboda).

A parlamentbe szintén bejutna a pro-orosz Ellenzéki Blokk, amely a Janukovics által vezetett Régiók pártja napirendjének követője. Nem valószínű azonban, hogy az utóbbi pártok fogják alkotni az új ukrán kormányt. A kommunisták és a nacionalista Jobboldali szektor sem jutnának be az ukrán parlamentbe.

A választások előzetes eredménye azt bizonyítja, hogy az ukrán polgárok nagy többsége Európában látja jövőjét és hogy a kormány fasiszta és nacionalista rémképei nem tükrözik Ukrajna valós állapotát. Ez azonban nem jelenti azt, hogy Ukrajnának nincsenek gondjai. Miután megalakul az új kormány, szembe kell nézniük a katasztrofális gazdasági helyzettel és az ország keleti régióinak szétesésével. Ukrajnára még mindig az is vonatkozik, hogy Oroszország katonailag és politikailag is beavatkozik a történtekbe, valamint a Krím félsziget még mindig annektált terület.

A Híd párt úgy véli, hogy a választások előzetes eredménye egy jel lehet a demokratikus Ukrajna és szomszédjai számára.  

 

Megosztás: