Gál Gábor: Az állam lassan reagál az állítólagos nyitrai neonáci támadásra

A Híd képviselője szerint érthetetlen, hogy az ügyészség csak négy hónap után tett vádindítványt 

 

Az októberben történt nyitrai támadással a parlament alkotmányjogi és honvédelmi bizottsága is foglalkozni fog. A bizottságok rendkívüli ülését Gál Gábor (Híd), Miroslav Kadúc (OĽaNO), valamint Daniel Lipšic és Radoslav Procházka  ellenzéki képviselők kezdeményezték.

 

A honvédelmi bizottság ülésére Robert Kaliňák belügyminisztert és Tibor Gašpar rendőrfőkapitányt, az alkotmányjogi bizottság ülésére pedig Jaromír Čižnár legfőbb ügyészt is szeretnék meghívni.

A rendőrség feltehetőleg ismeri az elkövetőket, mivel a védtelen vendégek elleni támadást a térfigyelő kamerák is rögzítették.

 

Gál Gábor parlamenti képviselő az ügyészség fellépésének szükségességére hívta fel a figyelmet. „A legfőbb ügyésznek végre színt kell vallania, miért csak négy hónap után került sor vádemelésre az ügyészség részéről“, jelentette ki Gál Gábor.  Érthetetlen szerinte, hogy az állam miért nem volt képes elvégezni még az alapvető eljárási cselekményeket sem. „Minél több idő telik el a bűncselekmény elkövetése óta, annál nehezebb a bizonyítás“,  figyelmeztetett a Híd képviselője.

 

A szlovák sajtóorgánumok a nyitrai támadást neonáci csoportoknak tulajdonítják, akik terrorizálják az ottani diákok által látogatott szórakozóhelyet. Tulajdonosának októberben eltörték a lábát és két személyt az eszméletlenségig összerugdostak. Az ottaniaknak már több mint egy éve meggyűlt a bajuk a szélsőségesekkel. 

 

A Nyitrai Kerületi Rendőrkapitányság nyomozója csak 2014. január 28-án tett vádindítványt az elkövetők ellen, egy nappal azután, hogy nyilvánosságra hozták a támadást rögzítő sokkoló videót.

 

Forrás: SITA/most-hid.sk

Fénykép: amikassa.sk

Megosztás: