Gál Gábor: Emberek veszítik el állampolgárságukat, a szlovák alkotmánybíróság pedig hallgat

Az alkotmánybíróság még mindig nem hozott döntést arról, hogy a kettős állampolgárságot tiltó törvény összhangban van-e az alkotmánnyal vagy sem.

 

A Szlovák Köztársaság Alkotmánybírósága sajnos, három, többszázas tüntetést követően még a mai napig sem hozott döntést arról, hogy a kettős állampolgárságot tiltó törvény összhangban van-e az alkotmánnyal vagy sem, annak ellenére, hogy két évvel ezelőtt 40 parlamenti képviselő Gál Gáborral, a Híd parlamenti képviselőjével az élen megtámadta a törvényt a Szlovák Alkotmánybíróságon. Ugyanakkor olyan törvénymódosításról van szó, amelynek következtében már csaknem 670 személy veszítette el az állampolgárságát. 

 

„A Szlovák Alkotmánybíróság elnöke, Ivetta Macejková asszony idén szeptemberben nyilvánosan ígéretet tett, hogy még az ősz folyamán sor kerül a döntésre. Már csak néhány nap van hátra karácsonyig és továbbra sem történik semmi”, jelentette ki Gál Gábor, a Híd parlamenti képviselője, aki alkotmányellenesnek tartja, hogy az emberek automatikusan elveszítik szlovák állampolgárságukat, ha felveszik egy másik ország állampolgárságát. „Elképesztő, hogy a Szlovák Alkotmánybíróság egy ilyen fontos ügyben nem döntött, időhúzásra játszik – és mindaddig, amíg a bíróság érthetetlen módon hallgat, az emberek elveszítik szlovák útlevelüket” – fogalmazta meg véleményét Gál  Gábor. Hozzátette, a jelenlegi állampolgársági törvény 2010. július 17-től 2013. november 15-ig már 668 személyt fosztott meg szlovák útlevelétől. 

 

Megosztás: