Gál Gábor: Felháborító, hogy a kettős állampolgárságról szóló törvény ügyében elnapolták a tárgyalását

A Szlovák Köztársaság Alkotmánybírósága meghatározatlan időre elnapolta a döntéshozatalt a szlovák állampolgársági törvény az alkotmánnyal való összeegyeztethetősége ügyében.
Az Ivetta Macejková által vezetett szlovák alkotmánybíróság plénuma január 29-én zárt ülésen döntött a nyilvános tárgylás meghatározatlan időre való elnapolásról. A plénum egyhangú döntést hozott, annak ellenére, hogy a január 22-én tartott nyilvános ülésen Macejková február 26-ára jelölte ki a tárgyalást. Az alkotmánybíróság ezen a napon hozta volna nyilvánosságra döntését.
„Felháborító, hogy az alkotmánybíróság  meghatározatlan időre napolta el a kettős állampolgársággal kapcsolatos döntését“, mondta ma az újságírók előtt Gál Gábor a Híd parlametni képviselője, aki a január 22-ei nyilvános tárgyaláson a Szlovák Nemzeti Tanács 30 képviselőjét képviselte, akik az érintett törvény kapcsán az alkotmánybírósághoz fordultak.
 
„Szomorú és egyben botrányos is, hogy az alkotmánybíróság két és fél év alatt sem képes döntést hozni és most elnapolja az ügy tárgylását. Kérdéses, vajon dönt-e valaha is az alkotmánybíróság ebben az ügyben? Az értelmetlen törvénynek köszönhetően, amely véleményünk szerint nincs összhangban a szlovák alkotmánnyal, Szlovákia minden nap újabb állampolgárokat veszíthet el és ez nagyon szomorú!“ – hangsúlyozta a Híd képviselője.
Az újságírók kérdésére, vajon az elnapolás kapcsolatban áll-e a közelgő elnökválasztással, Gál Gábor a következőképpen reagált: „Ha az elnökválasztás miatt történik, akkor ez botrányos. A szlovák alkotmánybíróság nem lehet tekintettel a politikai versengés egy konkrét pártjának érdekeire. Feladata az alkotmányosság és az emberi jogok védelmének biztosítása.“
 
A jelenleg érvényben lévő törvény értelmében elveszítik szlovák állampolgárságukat azok a személyek, akik felveszik egy más ország állampolgárságát is. E törvénymódosítás értelmében, amelyet az első Fico-kormány idején fogadtak el, 2010. júliusa és 2014. január 8-a között több mint hétszáz személy veszítette el szlovák állampolgárságát.
 Forrás: most-hid.sk/SITA
Fénykép: amikassa.sk
 

Megosztás: