Gál Gábor: Kétes megaberuházás a galántai kórházban

A Nagyszombat megyei képviselőtestület az elmúlt választási időszak végén egy határozat elfogadásával olyan új stratégiai partner keresését hagyta jóvá, aki a kórház új tulajdonosává vagy bérlőjévé válhatna.
A kórház jelenlegi 100 %-os tulajdonosa a Nagyszombat Megyei Önkormányzat. A kórház régóta küzd gazdasági gondokkal. A megoldást egy teljes vezetőségváltás, vagy új, erős befektető bevonása jelentheti. Ennek ellenére a jelenlegi kórházvezetés február 6-án pályázatot hirdetett egy 688 260 euró értékű, komplex informatikai rendszer beszerzésére.
„Ha a kórháznak nincs pénze, akkor ezt miből akarják kifizetni?! Ha van pénze, akkor miért van szükség befektetőre?!” – nem titkolják felháborodásukat a Nagyszombat Megyei Önkormányzat képviselői Gál Gábor (Híd) és Ervin Chomča. Ők most azt követelik Tibor Mikuš megyei elnöktől és a kórház vezetésétől, hogy azonnal szüntessék meg a szóban forgó pályázatot. „Az információs rendszer vásárlása kidobott pénz” – figyelmeztet Gál Gábor. Ha a Nagyszombat Megyei Önkormányzat új befektetőt keres, az minden bizonnyal úgy lesz hajlandó szerződést kötni, ha megszerezheti a kórház feletti teljes irányítást. „A kiírt pályázat egyik feltétele, hogy az új befektető már üzemeltessen egy másik egészségügyi intézményt, így logikusan az általa eddig használt információs rendszert fogja előnyben részesíteni. Mindemellett, mire a pályázat kiértékelésére és az új információs rendszer telepítésére sor kerül, addigra a galántai kórház új üzemeltetője már valószínűleg ismert lesz. Arról nem is beszélve, hogy azt a nem kis összeget, amit a kórház vezetése az új rendszerre tervez költeni - akkor, amikor a kórháznak úgymond bármely pillanatban új tulajdonosa lehet - , sokkal hasznosabban is fel lehetne használni” – mondja Gál Gábor. 
Gál Gábor szerint a pályázat kiírásának van még egy érdekessége, ez pedig az időzítés. „Valószínűleg nem véletlen, hogy a pályázat kiírására a Nagyszombat Megyei Önkormányzat februári ülését követő napon került sor. Feltehetőleg azért, hogy az utolsó ülésen (2014.II.5.), ahol az új alelnökök megválasztására sor került, ne legyen túlfűtött a hangulat.” – vélekedik Gál Gábor. 
Mivel a legközelebbi megyei önkormányzati ülés csak két hónap múlva lesz, a Híd parlamenti képviselője Gál Gábor és a párt megyei képviselője Ervin Chomča a pályázat azonnali megszüntetését fogja kérni. „A legközelebbi megyei önkörnányzati ülésig már minden lezárul és addigra egyesek vélhetően jól járnának. Ezért haladéktalanul fel fogom szólítani Tibor Mikuš megyei elnököt és a kórház vezetését, hogy azonnal szüntessék meg a pályázatot.“

Megosztás: