Gál Gábor: Paška és Borec közös sajtótájékoztatójukon a levegőbe beszéltek

A parlament elnöke és az igazságügyi miniszter a mai közös sajtótájékoztatója a Híd képviselője számára komoly csalódást jelentett.
Pavol Paška házelnök és Tomáš Borec igazságügyi miniszter ma bemutatta a szlovákiai igazságszolgáltatás javítását szolgáló kormányzati intézkedéseket. „A Smer eddig minden ellenzéki javaslatot és vitaindítványt lesöpört az asztalról. Éppen ezért várakozással tekintettünk a parlament elnöke és az igazságügyi miniszter beharangozott közös sajtótájékoztatója elé azt remélve, hogy a Smer végre ténylegesen is elkezd dolgozni a bírósági rendszer javításán. Annak ellenére, hogy maga Robert Fico is korábban többször nyilatkozta, hogy elégedetlen a szlovák igazságszolgáltatás állapotával, a kormány legújabb javaslatai egyáltalán nem igazolják a miniszterelnök szavait.“ - reagált Gál Gábor Pavol Paška és Tomáš Borec mai sajtótájékoztatójára.
A Híd parlamenti képviselője szerint a ma bemutatott kormányintézkedésekből semmilyen lényeges változtatás nem adódik. „Az, hogy a Bírói Tanács elnökét a köztársasági elnök választja ki a Szlovák Alkotmánybíróság elnök asszonya által javasolt két jelöltből, nem tekinthető rendszer szintű megoldásnak. Arról van csak szó, hogy másként kerül megválasztásra a bírói tanács elnöke, ám ez mit sem változtat sem a bírói tanács, sem pedig az igazságszolgáltatás egészének működésén. Ugyanez érvényes arra a javaslatra is, mely szerint a bírói tanács elnöke nem lehet aktív bíró. Ez csak annyit jelent, hogy a bírói tanács elnökének több ideje lesz arra, hogy az igazságszolgáltatást a befolyása alá vonja”, jelentette ki Gál Gábor.
Gál Gábor elmondta, egyetlen olyan javaslat sem hangzott el a házelnök és a miniszter mai sajtótájékoztatóján, ami lényeges ponton és rendszer szinten javítaná a bíróságok munkáját. „A bírók betegállományának ellenőrzése, az otthoni munka ellenőrzése ugyancsak nem garantál semmilyen pozitív változást. Azt sem gondoljuk, hogy hozzájárulna a bíróságok megtisztításához, hogy az állam szigorítja a bírói tisztségre pályázók pályázati feltételeit. Ugyanis már ma is sok olyan személy visel bírói talárt, akinek semmi keresnivalója a bírói testületben. A kormányzó SMER által beterjesztett javaslatok egy jottányit se mozdítanak ezeken az embereken”, tette hozzá a parlamenti képviselő.
A kormánypárt és az ellenzék ezzel kapcsolatos találkozója előtt Gál Gábor Robert Ficonak és az igazságügyi miniszternek azt üzenete: „A támogatásukat kérjük konkrét javaslatainkhoz, amelyeket a parlament legközelebbi ülésére nyújtunk be. Jómagam nyújtottam be a bírói mentelmi jog megszüntetésére vonatkozó javaslatomat, valamint Lucia Žitňanská képviselő asszony is jegyez egy javaslatot, amely szerint szétválasztanák a bírói tanács és a Legfelsőbb Bíróság elnöki tisztségét.”
A Szlovák Köztársaság Bírói Tanácsa elnökének mandátuma idén júniusban jár le, ezért Gál Gábor szerint legfőbb ideje a változtatásnak. „Ha a választásig meg akarjuk valósítani a változtatásokat, fontos, hogy a javaslat már most benyújtásra kerüljön – mégpedig e hét végéig” – hangsúlyozta a Híd képviselője.
„Ragaszkodom ahhoz, hogy sor kerüljön a találkozóra a Smer és az ellenzék között, amelyen felszólítjuk a kormánypárti képviselőket, hogy támogassák javaslatainkat és ragaszkodni fogunk azokhoz a javaslatokhoz, amelyek lehetővé teszik a bíróságok megtisztítását az igazságszolgáltatás jó hírét sértő, az egyes kiválasztottak érdekeit képviselő bíráktól. Ugyancsak változtatásokat fogunk követelni a bírósági eljárások felgyorsítása érdekében, hogy tényleges, ne pedig formális legyen az igazságszolgáltatás országunkban – úgy, hogy minden állampolgár, akinek sérültek a jogai, számíthasson arra, hogy fölösleges időhúzás nélkül, a lehető leggyorsabban érvényt szerezhessen jogainak“ tette hozzá Gál Gábor, a Híd parlamenti képviselője.
Forrás: most-hid.sk
Fénykép: amikassa.sk

Megosztás: