Gál Gábor: A Smer rátenné a kezét a bíróságokra

A Szlovák Alkotmánybíróság bíráinak megválasztásáról szóló vitával indították a képviselők a parlament 33. ülésének 11. napját. A képviselők hat jelöltet választanak ki, akik közül a köztársasági elnök hármat nevez ki alkotmánybírónak.
 

 
Gál Gábor a Híd parlamenti képviselője a vitában arra hívta a fel a figyelmet, hogy a kormánypárt már előre „lezsírozta” a győztesek személyét, és a választás körülményei és főleg időzítése arról tanúskodik, hogy a SMER láthatóan szeretné rátenni a kezét a bíróságokra.
“Ez a választás elsietett, nem vagyunk olyan időzavarban, hogy a választásokat már a parlament jelenlegi ülésén meg kellett tartani, hiszen az Alkotmánybíróság három bírájának mandátuma csak 2014 júniusában szűnik meg. Úgy tűnik azonban, a SMER került időzavarba, ugyanis a párt a saját jelöltjeit igyekszik preferálni, miközben azt szeretné elérni, hogy a még hivatalban lévő Gašparovič elnök nevezze ki a jelölteket”- mondta Gál Gábor, aki szerint ez a helyzet a szlovák bíróságokat át- meg átszövő „polip” malmára hatja a vizet. 
Forrás: most-hid.sk

Megosztás: 
Címkék: