Gútai fórum

Fontos kérdésekre fogalmazott meg válaszokat – közösen, együttgondolkodva – a Híd Polgári Párt Gútai Klubja által 2014. október 23-án a VMH Libresszo termében összehívott vállalkozók találkozója.

Mikor teremt a törvényhozás ösztönző környezetet a kis- és középvállalkozók számára? Mi zajlik a parlamentben, ha folyamatosan olyan törvények látnak napvilágot, amelyek nem a fejlődést szolgálják, hanem visszavetik a vállalkozói kedvet? Milyen a kormány foglalkoztatást serkentő politikája? Miért nincs e téren átlátható ösztönző rendszere? Hogyan történhet meg, hogy a Fico-kormány milliós nagyságrendű egyszeri „adományokat” nyújt, minden feltétel nélkül, magáncégek részére? Miért nem segítette Gúta városvezetése a munkahely-teremtést, miért nem karolta fel a kis- és középvállalkozói szférát? S miért nem lehetne újra fóruma, érdekvédelmi tömörülése a gútai vállakozóknak? A fenti kérdéskörökre és a további velük összefüggő kérdésekre fogalmazott meg válaszokat – közösen, együttgondolkodva – a HÍD Polgári Párt Gútai Klubja által 2014. október 23-án a VMH Libresszo termében összehívott vállalkozók találkozója. 

Az esemény ötletgazdája Kucsera István, a HÍD helyi klubjának alelnöke hiánypótló összejövetelként, hagyományt teremtő fórumként indította útjára a találkozót. Vendége, Solymos László, parlamenti képviselő, a HÍD párt alelnöke, frakció-vezetője érdekes vitaindító összefoglalójában hangsúlyozta a gondolatot: „Sajnos nem a szlovák parlament, hanem a többségben lévő SMER képviselői hozzák a törvényeket”.  Adatokkal támasztotta alá, mennyi ellenzéki törvénytervezetet nyújtottak be a parlamentbe, amelyeket a SMER rendre leszavaz. Figyelmeztetett: Létezik világos jobboldali elképzelés a kis- és középvállalkozások ésszerűbb, hatékonyabb támogatására. Felhívta a figyelmet a HÍD gazdasági víziójára is, amely megoldást kínál. A megvalósítás záloga az, hogy kormányerő legyen a HÍD. Beszélt a gútai kábelgyár munkehely-teremtő támogatásával összegfüggő, még Malatinsky miniszterhez benyújtott interpellációjáról, annak hátteréről, eredményéről.

A találkozó vendége volt Németh Ivett, jogász-közgazdász, a HÍD által támogatott polgármester-jelölt, aki világos, gazdaságilag alátámasztott, a mikro régió valós forrásaira alapuló, merőben új gazdasági jövőképet vázolt fel az a választások után felálló városi önkormányzat lehetőségeként.

A vendégek vitaindító információi kérdések sorozatát, érdekes vélemények egész sorát eredményezték. A találkozó, hála több közismert gútai személyiség véleménynyilvánításának, érdekes párbeszédet eredményezett, s olyan vállalkozói fórummá vált, amely méltó a folytatásra.

 

Galéria: 
Megosztás: