A Híd tiltakozik: Ez hatalommentés és nem pénzspórolás

Most-Híd
A önkormányzati képviselők létszámcsökkentését tervezik Dunaszerdahelyen az utolsó pillanatban.

A Híd szerint az MKP igyekszik csökkenteni Dunaszerdahelyen a demokráciát és a spórolás csak ürügy. Az utóbbi négy év bizonyította, hogy nem a képviselőtestülettel, annak létszámával, hanem a városi hivatalvezetéssel van a gond Dunaszerdahelyen.

A Híd párt dunaszerdahelyi klubja nyilatkozatában tiltakozik a városi képviselőszám csökkentése ellen két hónappal a választások előtt. Ez elsősorban az új és független jelölteket helyezi még hátrányosabb helyzetbe.

"Populista ürügy a pénzspórolás, hiszen a képviselők csak szimbolikus honoráriumot kapnak. A változás fő célja egyértelműen a fogyóban lévő régi MKP-s káderek átmentése és befolyásának megtartása a következő időszakban".

Dunaszerdahelyen ma egy képviselőre már így is 800-900 polgár esik és ezt a számot a Híd szerint indokolatlan a tervezett 1100 fölé növelni! A választók egyedüli garanciái a városi hivatal hatalmával szemben az önkormányzati képviselők. Minél kevesebben lesznek, annál nehezebb lesz őket elérni, gondjaikat, kéréseiket a hivatalban tolmácsolni és érvényesíteni. Igaz, hogy a képviselők karaktere a fontos, de több képviselővel a polgárnak növekszik az esélye a jobb képviseletre. Ezt mutatja a négy év tapasztalata is.

Az sem igaz, hogy könnyebben születik konszenzus 22 személlyel, mint az eddigi 25-tel. Hogy mekkora már így is a hivatal hatalma, azt legjobban az tükrözi, hogy még ellenzéki többséggel sem lehetett javulást elérni a város működésében.

A képviselőszám csökkentéssel az egyes városrészek is hátrányos helyzetbe kerülnének négy évre. A Híd szerint nem kell félni az emberektől, a vitától és a több képviselőtől sem.

A Híd dunaszerdahelyi klubja szerint, ha a megtakarítás az MKP őszinte célja, a Híd párt leendő jelöltjeinek csoportja hajlandó közös megállapodás alapján, a képviselői posztokat tiszteletbeli funkcióként betölteni, azaz nem tartanak igényt a képviselői honoráriumra az önkormányzatban.

"Ha pedig a novemberben távozó képviselők valamelyike hirtelen minden áron pénzt akar spórolni a városnak, még nincs késő, lemondhat legalább az utolsó kéthavi, amúgy szimbolikus honoráriumáról.“ - áll a Híd dunaszerdahelyi klubjának nyilatkozatában.

A tapasztalatok alapján a Híd párt dunaszerdahelyi klubja nem lát semmiféle elfogadható okot a képviselők számának a csökkentésére és felszólítjuk a képviselőtestületet, hogy hagyják érvényben az eddigi megszokott 25 tagú képviselőtestületet.

 

Megosztás: