​A Híd állásfoglalása az EB mai döntéséhez

A migráció által leginkább érintett EU-országoknak közös és főleg hatásos megoldásra van szükségük.

Az Európai Bíróság mai döntése nem lepte meg a Híd képviselőit. Már a kereset benyújtásakor is jeleztük, hogy nem értünk egyet ezzel a lépéssel. Miután kormányra kerültünk a kereset visszavonásáról is tárgyaltunk a koalíciós partnereinkkel, de elutasító álláspontjuk miatt, ez nem történt meg. A Híd szerint ez a döntés azért is várható volt, mert az európai társadalom működésének egyik alapelve a szolidaritás. Nemcsak a menekültekkel szemben, hanem a bajba került országokkal szemben is. A migráció által leginkább érintett EU-országoknak közös és főleg hatásos megoldásra van szükségük.

Elutasítjuk a kötelező kvótákat, mert nem működnek. A jelenlegi összeurópai válság bizonyára egy több intézkedést tartalmazó csomaggal oldható meg, amely figyelembe veszi a migrációs válság alakulását, hatékonyabban kezeli a problémákat, mégpedig ott, ahol keletkeznek.

Meggyőződésünk, hogy ezért is fontos, hogy közvetlen részesei legyünk a mag-Európát alakító párbeszédnek. Ha valóban szeretnénk a "maghoz" tartozni, anélkül, hogy változtatnánk a hozzáállásunkon, ez nem fog sikerülni.

Megosztás: