A Híd állásfoglalása az Európai Bizottság ellen indítandó perhez

A Híd meggyőződése, hogy a kötelező kvótákról szóló határozat bizonyos mértékig a saját nem konstruktív hozzáállásunk eredménye, és annak, hogy Fico miniszterelnök nem hajlandó közös megoldásokat keresni.

Valószínűleg az sem segített a szövetségesek megnyerésében, hogy egyértelműen kijelentette, kormánya soha nem fogadja el a javasolt megoldásokat, és hogy azoknak kell megoldást találniuk a problémákra, akik azokat okozták. Ezért meglepő, hogy éppen a miniszterelnök követeli most a legjobban a megegyezést és konszenzust. Ezen felül egyre nyilvánvalóbb, hogy a V4 közös pozíciója szétesett, miután Szlovákia már a szavazás előtt elvesztette legfontosabb szövetségesét – Lengyelországot. Jelenleg már a cseh kormány is azt nyilatkozza, hogy nem lép vitába az EU-val. Ez azt mutatja, milyen befolyása és ereje van külpolitikánknak Fico miniszterelnökkel az élen.

Nem rendszerszintű megoldás gyanánt ugyan elutasítottuk a kvótákat, de a jövőre nézve most az a legfontosabb, hogy rendszerszintű megoldásokat találjunk európai szinten. Fico miniszterelnöknek az EU-val folytatott pereskedés helyett egy aktív és konstruktív pozíció megszerzésére kellene törekednie a migráns krízist megoldó rendszerszintű intézkedések keresésénél. Fontos lenne megoldást találni arra, hogy lehetne megakadályozni a migránsoknak az EU területére való özönlését, és hogy azon migránsok helyzetére, akik nem akarnak menedéket kérni egyes államokban. Nem engedhetjük meg, hogy Szlovákia emiatt a kérdés miatt Európa peremére kerüljön.

 

 

Megosztás: