A Híd állásfoglalása az illetékességi törvény módosításával kapcsolatban

Rudolf Chmel
Miután a kormány 2012 októberében megszüntette az emberi jogokért felelős miniszterelnök-helyettesi posztot az emberi jogi téma a külügyminisztérium hatáskörébe került. Most azonban a legújabb módosítás szerint az emberi jogi agenda az igazságügyi minisztérium hatáskörébe került. Az emberi jogokról szóló projektek támogatásáért továbbra is a külügyminisztérium lesz felelős. Az ilyen megoldás további rendszertelen következményeket von maga után, amelyek az emberi jogi agendát darabokra törik és marginalizálják.

Nagy valószínűséggel az igazságügyi minisztérium egy évvel a választások előtt képtelen lesz létrehozni egy reálisan működő apparátust az emberi jogok védelmének és támogatásának érdekében. Ennek reális következménye az, hogy egy évig az emberi jogi témában semmi sem fog történni. Továbbra is megoldatlan marad az igazságügyi miniszter koordinációs kompetenciája az emberi jogok terén, ugyanis a miniszter nem miniszterelnök-helyettes is egyben. Így nem fogja tudni koordinálni azon egyes minisztériumokat, amelyeknek az emberi jogi téren is vannak feladataik. Illetékességileg nincs rá joga.

Az ilyen rendszertelen és következetlen bánásmód az emberi jogi agendával arra utal, hogy Robert Fico és kormánya nem veszik komolyan az emberi jogokat.

Rudolf Chmel, az emberi jogi és kisebbségi bizottság elnöke

Megosztás: