A Híd állasfoglalása Kaliňák miniszter visszahívásával kapcsolatban

Budova NR SR/Szlovák Parlament épülete
A Basternák-ügy több olyan kérdést vet fel, melyekre a mai napig nincs válasz. Nagyon helyes, hogy újra megindult a nyomozás az ügyben, és az új dolgokat is vizsgálják.

Ha kiderül, hogy valaki mulasztást követett el, konkrét személyeket kell majd felelősségre vonni. A célunk az, hogy a lehető leggyorsabban olyan szisztematikus változások történjenek meg, melyek a rendőrség független vizsgálatát teszik majd lehetővé, ahogy az a kormányprogramban is szerepel.

A múltban is gyakran kezdeményezték miniszterek visszahívását, ha a koalíció tagja voltunk, a mi minisztereinket is, ha pedig ellenzékben, a miniszterek leváltását mi is kezdeményeztük. De még sosem történt olyan, hogy egy ellenzéki kezdeményezés kapcsán a kormánykoalíció képviselői saját miniszterük ellen szavaztak volna. Ez a politikai logika alapelve, és nem lehet elvárni, hogy a Kalinák-ügyben ez máshogy lenne. Ha kiderül, hogy a miniszter hibázott, a kormánykoalíciónak más lehetősége is van a miniszter leváltására, minthogy az ellenzékkel szavazzon együtt.

Megosztás: