Híd: Amikor a nyúl viszi a puskát az iskolába

Iskola
Prékop Mária, a Híd oktatásügyi szakértője és a rozsnyói Fábry Zoltán Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola és Szakközépiskola igazgatónője szerint az új kerettanterv elhamarkodott és minden logikát mellőző.

„A régóta várt kerettanterv sajnos tele van hibákkal, arról nem is beszélve, hogy csak minimális mozgásteret biztosít a nemzetiségi iskolák számára. Az iskolaprogramban megálmodottakra sajnos csak egy óra jut, negyedik osztályban pedig egy sem. Nem sok értelme van a kerettanterv változtatásainak, ha annak 95,56%-a kötelezően adott.” mondta Prékop Mária.

„Ezek a változtatások a gyakorlatban nem jól működnek. Először bevezették az alsó tagozatosoknak az angol nyelvet, majd utólag kezdték el a tanárok képzését. Megemelték a reáltantárgyakra szánt órák számát, pedagógust viszont nem adtak hozzá.” tette hozzá Prékop.

„Szerintem ez pont az az eset, amikor a nyúl viszi a puskát. Először a felsőoktatásban kell véghezvinni a szükséges változtatásokat, a tanárok megfelelő képzését, és csak aztán tudjuk mindezeket megfelelően alkalmazni az alap- és középiskolákban.” hangsúlyozta Prékop Mária.

 A Híd oktatáspolitikai Víziója ezen a címen érhető el.

Megosztás: