Híd: Attól tartunk, hogy a Slovak Telekomból befolyt összeget a Smer kampánya nyeli el

Ivan Švejna
A Slovak Telekom eladásáért csaknem egy milliárd eurót kapna az állam. A kérdés már csak az, hogy az állam hogyan jár el a befolyt összeggel.

A Telekom eladásából befolyt pénzt az államadósság csökkentésére és egy egészségügyi biztosító projektjére akarják felhasználni. Peter Kažimír pénzügyminiszter ezt nyilatkozta tavaly februárban. A parlament utolsó ülésén jóváhagyta a távközlési társaságban birtokolt 49 százalékos állami tulajdonrész eladásának céljait. Mai kormányülésükön pedig minden bizonnyal jóváhagyják az eladásról szóló javaslatot.

„Annak ellenére, hogy a Smer ismételten elutasította a privatizáció bármilyen formáját, azt, hogy az állam megszabadul a Slovak Telekom állami tulajdonrészüktől, ésszerű döntésnek tartjuk. Másrészt pedig attól tartunk, hogy az így befolyt összeget ésszerűen invesztálják-e,“ jelentette ki Ivan Švejna, a Híd gazdaságpolitikai alelnöke. 

Elmondása szerint, az államadósság csökkentése, vagy más strukturális intézkedés lenne az ésszerű megoldás. „A Smer azonban már többször megszegte ígéretét, és ezért tartunk attól, hogy a befolyt összeget a saját választási szociális csomagjaikra használják fel,“ figyelmeztetett Ivan Švejna. 
A Híd felszólítja a pénzügyminisztert, hogy egyértelműen nevezze meg, milyen módon használják fel a Slovak Telekomból befolyt összeget. 

 

Megosztás: