Híd: Az európai problémák Szlovákia problémái is

A párt állásfoglalása a kötelező bevándorlási kvótákkal kapcsolatban

A bevándorlási kvóták kérdését az emberségesség mindenki számára érthető dimenzióján túl az egyes európai országokkal szembeni szolidaritás aktusának tekintjük. Rá kell ébrednünk arra, hogy nemcsak az európai alapok felhasználásakor vagyunk az unió polgárai, hanem a felmerülő problémák megoldása esetében is. Ha elvárjuk, hogy a déli tagállamok szolidárisak legyenek velünk a számunkra fontos kérdésekben, akkor nekünk is szolidárisnak kell lennünk velük. Ha az Olaszországba és Görögországba érkező bevándorlók helyzetével kapcsolatban jelenleg nincs más megoldás az asztalon, csak az, amely 800 menekült befogadását feltételezi, akkor ezt országos szinten képesek vagyunk megoldani.

Annak ellenére, hogy úgy látjuk, a megoldásra tett javaslat nem rendszerszintű, a szolidaritás aktusának tekintjük az unió déli országaival szemben (Olaszország, Görögország), amelyek segítség nélkül már nem képesek kezelni a kialakult helyzetet. Ugyanakkor az a véleményünk, hogy az EU-nak rövid időn belül olyan megoldást kell találnia, amely megakadályozza, hogy a Földközi-tengeren át továbbra is bevándorlók ezrei érkezzenek Európába, mert a  kvóták bevezetése nem jelent kielégítő megoldást.  Az afrikai országok problémáit ott kell hatékonyan kezelni, ahol keletkeznek, és e téren vannak már pozitív példák is. Csak ily módon lehet elérni az Európába irányuló migráció visszaszorítását.        

Szlovákia az EU bevándorlási politikájával kapcsolatos állásfoglalásának tekintettel kellene lennie a tényekre és az ország történelmi tapasztalataira is, hiszen a múlt században a jobb élet reményében mintegy egymillió polgár hagyta el az országot. Szlovákiának szolidárisnak kell lennie azokkal az emberekkel, akik politikai vagy vallási okokból üldözésnek vannak kitéve. Ha közülük valaki menedékjogot kér Szlovákiában, minden egyes esetet egyedi alapon kell majd elbírálni. A Híd elutasítja a kollektív megoldásokat.         

 

Megosztás: