Híd: Az iskolaigazgatók helyzete nem könnyű

Prékop Mária, a Híd oktatásügyi szakértője értékeli az iskolák és oktatási intézmények jelenlegi helyzetét a pedagógus-szakszervezeti petíció kapcsán

Az Oktatási és Tudományos Dolgozók Szakszervezete egy petíciót kezdeményezett, több mint 50 000 ezer aláírással számolnak. Két pontra vonatkozik követelésük: hogy a Belügyminisztérium alá tartozó iskolák, oktatási intézmények kerüljenek vissza az Oktatásügyi Minisztérium hatáskörébe. A másik pont az eredeti kompetenciák átruházott kompetenciákká való átszervezését taglalja. 

„Gyakorló iskolaigazgatók gyakran kerülnek nehéz helyzetbe, mikor az eredeti kompetenciákból finanszírozott Iskolai klubok, Iskolai konyhák, óvodák, stb. fenntartásáról van szó. Nemcsak pusztán a könyvelési problémákról van szó. A mozgóbérek tekintetében is nagy igazságtalanság alakul ki a kétféle finanszírozásból adódóan, hiszen míg az átruházott kompetenciákból finanszírozott pedagógus és nem pedagógus alkalmazottakat a szakszervezet kollektív szerződése értelmében is legalább 6 százaléknyi havi személyi pótlékkal jutalmazhatnak az igazgatók, addig az önkormányzati pénzekből fizetett nevelőnők, szakácsnők, óvónők semmilyen plusz juttatásra nem számíthatnak. A működési költségek esetében is önkormányzata válogatja, hogy melyik milyen mértékben tud vagy akar hozzájárulni azokhoz” – magyarázta Prékop Mária.

A hétköznapi gyakorlatban sok konfliktus forrása, sok esetben a 10 hónapra kötött munkaszerződések oka is ebben keresendő, hiszen a befolyt adókból finanszírozott intézmények léte ugyancsak bizonytalan, főleg a középső és keleti régiókban.

„Az egységes átruházott jogkörök alapján való finanszírozás sokkal elfogadhatóbb, átláthatóbb, nagyobb biztonságot nyújtana az intézményvezetőknek, és végső soron az önkormányzatoknak is, mint a jelenlegi helyzet. Ellenben a finanszírozás javasolt változásai mellett is feltétlen meg kell őrizni azt a helyzetet, melyben a fenntartó jogait az illetékes önkormányzat gyakorolja, együttműködve a helyi közösséget képviselő és összetételében megjelenítő iskolatanácsokkal” – hangsúlyozta Prékop. 

 

Megosztás: