Híd: Az új kerettanterv diszkriminálja a nemzetiségi iskolákat

Prékop Mária, a Híd oktatásügyi szakértője szerint elfogadhatatlan a kerettanterv által megszabott anyanyelvi órák számának különbsége a szlovák és a nemzetiségi iskolák esetében.

A most érvényben levő Állami Pedagógiai Intézet által kiadott állami pedagógiai programban a Magyar nyelv és irodalom tantárgy céljai meghatározásánál a következőket írják:

„…a fent említett okokból célszerű összeegyeztetni az anyanyelvi órák támogatását mind a szlovák, mind a magyar tannyelvű alapiskolákban. A magyar tannyelvű alap- és középiskolákban, valamint a szlovák tannyelvű alap- és középiskolákban az anyanyelvi órák számának összeegyeztetése mindenképpen szükséges.”

„Ehhez képest a most érvényben lévő kerettantervek szerint a nemzetiségi iskolákban az oktatási nyelvre fordított órák száma alsó tagozaton 21, a felső tagozaton 23. Ezzel szemben a szlovák tannyelvű iskolákban a szlovák órák száma alsó tagozaton 26, a felső tagozaton 23. Tehát a nemzetiségi iskolákban az alapozó szakaszban, amikor az írás-olvasás elsajátítása az egyik fő feladatunk, a nemzetiségi iskolákat látogató gyermekek jelentős hátrányban vannak.” szögezte le Prékop. 

 „Az új kerettanterv tovább fokozza a diszkriminációt. A szlovák iskolák szlovák óráinak számát alsó tagozaton 26-ról 31-re emelte, a felső tagozatosok pedig 23 óra helyett 24-en vesznek majd részt. A nemzetiségi iskolák esetében ezek a számok változatlanok maradtak.” tette hozzá Prékop Mária.

„Az utóbbi években egyre gyakrabban szembesülünk azzal a kritikával a különböző hazai és nemzetközi mérések alapján, hogy gyermekeink egyre kevésbé értik saját anyanyelvüket, legyen az a szlovák, magyar, ukrán vagy éppen a ruszin. A minisztérium mindezt pedig úgy kívánja orvosolni, hogy a nemzetiségi iskolákba járó gyerekek még nagyobb hátránnyal induljanak.” zárta Prékop Mária.

Megosztás: