Híd: Elfogadhatatlan, hogy hét év után akarják büntetőeljárás alá vonni Malina Hedviget!

Lucia Žitňanská és František Šebej nyilatkozik arról, hogy állami szervek évek óta zaklatják a fiatal nőt és édesanyát.
 

Az elmúlt évek egyik legismertebb botránya még 2006 augusztusában kezdődött és úgy tűnik, még ma sincs vége. Žák- Malina Hedvig ügyéről van szó, akit a főügyész 2014. április 2-án hamis vallomástétellel és hamis tanúzással vádolt meg. A Híd párt ezzel összefüggésben április elején felháborodását fejezte ki, hogy az áldozatból vádlottat kreáltak és mindezt azért, mert a SMER-nek ez a változat felelt meg.
 
„A főügyész felszólította a politikusokat, hogy tartózkodjanak a Malina Hedvig elleni vádemelés kommentálásától. Meg kell azonban jegyezni, hogy Malina Hedvig ügyét nem most kezdték politikai kontextusba helyezni, ez már 7 évvel ezelőtt elkezdődött, amikor Fico miniszterelnök és Kaliňák belügyminiszter sajtótájékoztatót hívott össze és a rendőrség helyett mutatták be az ellene szóló „bizonyítékokat”. Ám mind a mai napig nem tudjuk, mi történt a helyszínen, az ügy ugyanis a mai napig egyáltalán nincs kivizsgálva. Az, hogy Malina Hedviget hét év után hamis vallomástétellel vádolják meg, egyszerűen elfogadhatatlan” – jelentette ki mai sajtótájékoztatóján Lucia Žitňanská, a Híd parlamenti képviselője.
Žitňanská szerint Malina Hedvig a mai napig csak azért szenved, mert az ügyében annak idején sajtótájékoztatót tartott a miniszterelnök és a belügyminiszter, és ha őt nem helyeznék vád alá, csak azt igazolná, hogy a két SMER-es politikus emberileg is és politikailag is csődöt mondott.
„Éppen ezért nem helyénvaló, hogy Čižnár hallgatásra szólít fel bennünket, ha ugyanis hallgatnánk, holnap ez előfordulhat bármelyikünkkel, ha rossz helyen, rossz időben vagyunk“ – jelentette ki az egykori igazságügyi miniszter asszony.
František Šebej, a parlament külügyi bizottságának elnöke hozzátette, hogy Žák- Malina Hedvig ügye foltot hagyott Szlovákia jogállami és erkölcsi hírnevén.
Véleménye szerint az állampolgári és emberi jogokat védeni és betartani hivatott állami intézmények brutális módon már hét éve folyamatosan megsértik a fiatal nő jogait. „Sőt, lelki terror alatt tartják őt, aki erőszak áldozata lett, aminek következtében poszttraumatikus stressznek volt kitéve és mindezt olyan orvosok segédkezésével teszik, akik még a szakmai etika szabályai ellen is hajlandók véteni. Ezzel veszélyeztetik egy fiatal anya egészségét és félelemben tartják az egész családját, a gyermekeit is beleértve” – tette hozzá Šebej.
A Híd felhívására a Szlovákiai Magyarok Kerekasztala április 30-án Pozsonyban szimpátiatüntetést szervez Žák- Malina Hedvig mellett. A tüntetésre 18.00 órakor kerül sor a Szlovák Igazságügyi Minisztérium épülete előtt, majd később a résztvevők átvonulnak a Nemzeti Színház régi épületéhez, ahol Szlovákia uniós csatlakozásának 10. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségre kerül sor. A tüntetés az állampolgári jogok megsértésének eseteire szeretné felhívni a figyelmet.
Forrás: most-hid.sk

Megosztás: