HÍD: EU-s kisebbégi jogminimumról szavaz az Európai Parlament

Az EU-s kötelező nemzeti kisebbségi jogminimum külön fejezetet kapott az alapjogok uniós helyzetéről szóló idei jelentésben, amelynek Nagy József néppárti képviselő az Európai Parlament megbízott előkészítője.

“Ezt az ajtót nemzeti jögkörökre hivatkozva évtizedekig zárva tartották előttünk”

Az EU-s kötelező nemzeti kisebbségi jogminimum külön fejezetet kapott az alapjogok uniós helyzetéről szóló idei jelentésben, amelynek Nagy József néppárti képviselő az Európai Parlament megbízott előkészítője. 

„Több ez, mint 40 millió kisebbségben élő EU polgár egyenjogúsítása, ez az európai békeprojekt folytatása. A jogminimum a választási prioritásaim egyike és jó hír, hogy a javaslatom a múlt heti bizottsági vita során nem ütközött ellenállásba, ellenkezőleg rengeteg támogató módosítót kaptam, amit sikerült is bedolgozni a jelentésbe.”- közölte a képviselő, aki szerint az előkészítő szakmai meghallgatások, egyezetetések és a konstruktív hangnem meghozza a gyümölcsét. Az EP a jelentésről a decemberi plenárisán fog szavazni.” 

“2014-ben az Európa Tanácsban már sikerült 47 tagállammal elfogadtatnunk az európai nemzeti kisebbségek helyzetéről és jogairól szóló átfogó jelentést és ajánlásokat, és ez képezné a javasolt EU-s jogminimum gerincét.”- nyilatkozta a szlovákiai magyar kisebbségi politikus. A dokumentum konkrét ajánlásokat tartalmaz a kisebbségi nyelvhasználatot, oktatást, kultúrát, médiát és az önkormányzatiságot illetően. 

“Mivel sem az Európa Tanács állásfoglalásai, sem a nemzetközi egyezmények és Karták nem kötelező jellegűek és főleg nem kikényszeríthetőek, legalább az EU-n belül szükségesnek tartom, hogy egy közös minimum a tagországokban Uniós szintről legyen bebiztosítva.”

Egy ilyen kötelező irányelv megalkotásához szükség van az Európai Bizottság vagy az Európai Tanács kezdeményezésére, hiszen erre a parlamentnek nincs jogosultsága. Viszont a politikai üzenet, az akarat súlya nagyon sokat számít ez irányban. 

“Még sok diplomáciára lesz szükség, de ilyen messzire még soha nem jutottunk EU-s szinten a nemzeti kisebbségek jogvédelme területén. Ezzel a lépéssel sikerült megnyitni azt az ajtót, amelyet eddig a nemzeti hatáskörökre hivatkozva zárva tartottak előttünk.”-zárja nyilatkozatát a Híd párt EP képviselője.

Háttérinfó:

Nagy József képviselő által tavaly kezdeményezett két kisebbségi jogokról szóló európai parlamenti meghallgatás során került először az Európai Parlament hivatalos napirendjére egy közös kisebbségi minimum felvetése.

Az éves alapvető jogok helyzetéről szóló jelentés az Európai Parlament egyik legvitatottabb jelentése, amely mind az EU, mind a tagállamok jogalkotására és belpolitikai helyzetére nézve jelentős szereppel bír.  További fejezetei például a migrációs válság alapjogi vonatkozásai, a gyermekek jogai és egy új, egyre növekvő alapjogi kérdéseket felvető területre, a digitális eszközök alapjogi veszélyeire is kitér.

Megosztás: