Híd: Felállt a SMER-MKP koalíció Nagyszombat megyében

Szerdán (2014. február 5-én) zajlott a Nagyszombati Megyei Önkormányzat első ülése, amelyen a képviselők több fontos kérdésről tárgyaltak és szavaztak.

 

A Híd négy megyei képviselője, Nagy József, Érsek Árpád, Gál Gábor és Ervin Chomča is részt vettek az ülésen. Érsek Árpád felháborodását fejezte ki, hogy a SMER és az MKP karöltve megakadályozta, hogy Nagy Józseffel együtt három magyar tagja legyen az Oktatásügyi bizottságnak. „Azért lett volna jó, ha három magyar ült volna a bizottságban, mert az elmúlt négy évben a dunaszerdahelyi és a galántai járás megyei iskolái a nekik járó támogatási összeg felét sem kapták meg. Ennek a gyakorlatnak akartam véget vetni, de ez az MKP néhány képviselőjének is köszönhetően nem sikerült”.

 

A nyilvános szavazáson a javaslat ellen szavazott Fenes Iván, Bős polgármestere és Forró Krisztián galántai képviselő, a többi MKP-s képviselő Pék Lászlón kívül tartózkodott a szavazás során. Nagy József a dunaszerdahelyi kórházat botrányos parkolási szerződése ügyében interpellálta a megye elnökét, Tibor Mikušt. „Feltettem a kérdést, hogy mikor kezdeményezi a igazgatótanács visszahívását, de sem Tibor Mikuš, sem az újdonsült, Dunaszerdahelyért felelős megyei alelnök,  Berényi József nem adott választ”- mondta el a megyei ülésről nyilatkozva Nagy József. Az ülésről hiányzott a leváltott megyei alelnök, Kvarda József (MKP), míg a jelenlévő Hájos Zoltán, a szerződés másik aláírója nem kért szót az ügyben.

 

Érsek Árpád elmondta, a négy hídas képviselő egységesen ellene szavazott annak a javaslatnak, hogy fölemeljék a megyei képviselők havi illetményét. A javaslat szerint az eddigi 412 euróról 480 euróra emelték föl az illetményt, ami 14%-os emelést jelent. „Cinikus ez a hozzáállás, amikor egyre csökken az életszínvonal. A parlamenti képviselők és a kormánytagok fizetését már évekkel ezelőtt befagyasztottuk, nem beszélve arról, hogy a megyei képviselőtestület csak kéthavonta egyszer ülésezik” – magyarázta az elutasítás okát Érsek Árpád, a Híd megyei frakcióvezetője.

 

Gál Gábor, a Híd megyei frakciójának alelnöke kijelentette: nyilvánvaló, hogy összeállt a SMER-MKP megyei koalíció, hiszen a képviselők minden pozíciót a saját szájízük szerint, egymást támogatva osztottak el. „A SMER-MKP koalíció gőzhengerként letarolt minden ellenzéki igyekezetet. Így nem lett egyetlen ellenzéki alelnöke sem a megyének, így került sor az MKP segítségével SMER-es főellenőr megválasztására Kvetoslava Tibenská személyében, és így osztották el a legfontosabb bizottsági posztokat is egymás között. Ezek után nyilvánvalóvá vált, hogy Berényiék gyakorlatilag lefeküdtek Tibor Mikušnak a megyei alelnöki poszt megszerzése érdekében” – mondta el Gál Gábor. 

 

Forrás: most-hid.sk

 

Megosztás: