Híd: Felhívás az anyanyelvi órák védelmében

József Nagy/Nagy József
Nagy József (Híd) európai parlamenti képviselő aláirásokat gyűjt brüsszeli képviselőtársaitól egy felhívás alá, amiben kérik a szlovák oktatasi minisztert, hogy ne engedje indirekt módon csökkenteni az anyanyelv oktatását a magyar tannyelvű alapiskolákban.

Szlovákiában egy minisztériumi döntés alapján 6-ra csökkentik az alapiskolák által szabadon felhasználható tanórák számát. Ez viszont közvetett módon csökkenti a kisebbségi iskolákban a magyar nyelv oktatasát, sőt az alsó tagozatban veszélyezteti az irás-olvasás elsajátítását is.  
 
“Minden olyan lépés, ami megkérdőjelezheti a kisebbségi nyelvű oktatás minőségét, elbizonytalaníthatja a szülőket, hogy anyanyelvi oktatású iskolába írassák a gyerekeiket. Ez pedig gyorsítja az asszimiliációt, ami az Európai Unió számára elfogadhatatlan politka. Emellett ez a döntés a magyar gyerekek diszkrimációját jelenti a szlovák évfolyamtársaikkal szemben, hiszen azoknak maradhat a heti 9 anyanyelvi órájuk” - áll a dunaszerdahelyi EP képviselő nyilatkozatában. Az eddigi 6 szabadon felhasználható órát a magyar nyelvi órák alacsony számának (5) kompenzálására használták a kisebbségi nyelvű iskolák. A döntés ellen civil aktivisták több, mint 26.000 aláírást gyűjtöttek össze, de az oktatasi minisztert személyes találkozón nem tudták meggyőzni az előírás visszavonására.
 
Nagy József szerint, ha a szabadon felhasználható órákkal csökkenni fog az anyanyelvi oktatás mértéke, az az eddig megszerzett kisebbségi jogok elvesztését jelentené ami visszalépés lenne az eddigi kisebbségi status quo-tól, melynek megtartására Robert Fico kormányalakitásakor személyesen tett ígéretet a parlamentben.”
 
“Bízom benne, hogy a nemzetközi felhívás elősegíti a gyors megoldást és ez a szakmai kérdés nem válik kampánytémává, aminek a gyerekek és a magyar iskolák fizethetik meg az árát. Egyúttal ezen az aktuális példán keresztül szeretném felhívni a képviselőtarsaim figyelmét arra, hogy igenis szükség van közös és kötelezö kisebbségjogi eu-s standardokra”  - jelentette ki a Híd európai parlamenti képviselője.

A dunaszerdahelyi képviselő Büsszeben egy olyan uniós előírást szorgalmaz, amely szerint az egyes tagállami kormányzati döntések kötelezően mérlegelnék a kisebbségekre kiváltott hatásukat is. Rámutatott, hogy a környezetvédelmi és költségvetési hatások kimutatása már évek óta bevált gyakorlat és a kisebbségjogi függelék kidolgozása az adott esetben megelőzhette volna a mai politkai feszültséget. A problémával kapcsolatban emlékeztetett, hogy a litvániai lengyel kisebbséghez tartozó Valdemar Tomasevski EP képviselő panaszai nagyon hasonlóak, ott is kisebbségi kisiskolák bezárása fenyeget és az óraszámokkal is hasonló gondjaik vannak, mint Szlovákiában. Nagy József az EP kisebbségi intergroup ülésén szolidaritásról biztosította a litvániai lengyel szülőket és pedagógusokat.

“A sokszínűség érték és a kisebbségek gazdagítják a társadalmat. Védelmük  a világ összes civilizált országában alapérték, így az EU-ban is, Szlovákiát beleértve, ezért minden, jogokat csökkentő lépés elfogadhatatlan” - zárta szavait Nagy József, a Híd párt európai parlamenti képviselője.

 

Megosztás: