Híd: Felszólítjuk a Szlovák Nemzeti Bankot, hogy objektíven informálja a polgárokat

Ivan Švejna
A polgárok összezavarodtak a Szociális Biztosító által kiküldött levélben található tartalom miatt, amely a második nyugdíjpillér jövedelmezőségéről szól.

A második pillér megnyitásával kapcsolatban a Szociális Biztosító egy szórólappal egybekötött levelet küldött a polgároknak, amelynek tartalmától március 30-án a Magánnyugdíjpénztárak Szövetsége (ADSS) elhatárolódott.

Ivan Švejna, a Híd gazdaságpolitikai alelnöke szerint így a polgárok eltérő információkat kaptak a második pillér jövedelmezőségéről, ami egyáltalán nem segít azon döntésükön, hogy maradjanak-e a második pillérben, vagy lépjenek ki belőle.

„Azáltal, hogy a Szociális Biztosító mást állít, mint a ADSS, a polgárok joggal zavarodtak össze. Egy információs keveredés jön így létre, amelynek következtében a megtakarítók értelmetlennek tekintik a kétpilléres nyugdíjrendszert. A Smer már régebben igyekszik kérdésessé tenni a második pillért, és így sikerülhet is neki,“ figyelmeztetett Ivan Švejna.

A Híd ezért szólítja fel a Szlovák Nemzeti Bankot és annak elnökét, hogy objektíven informálja a polgárokat a második pillér jövedelmezőségével kapcsolatban.

„A Szlovák Nemzeti Bank az öregségi nyugdíjtakarékosság szabályozója, és kötelessége a második pillér felügyelete is. A polgároknak joguk van korrekt módon informálódni, mivel a kormány egy nagyon nehéz választás elé állította őket,“ hangsúlyozta Ivan Švejna.

Megosztás: