Híd: A házak hőszigeteléséért már nem fog kelleni fizetni

A helyi fejlesztési illetékeket szabályozó törvény módosító javaslata értelmében már nem fog kelleni fejlesztési illetéket fizetni a házak hőszigeteléséért és az épületek karbantartásáért- hangzott ma el a Híd képvisleőinek, Gál Gábor, Peter Antal, Rastislav Žitný és Ján Buocik sajtótájékoztatóján.

Gál Gábor, a Híd frakcióvezetője pozitívan fogadja a helyi fejlesztési illetékeket szabályozó törvény módosító javaslat támogatását, amelyet ma a parlamentben második olvasatba utaltak a parlamenti képvisleők. "Örülök, hogy esély van a törvény elfogadására, mivel az jelenlegi formájában nem jó" - mondta Gábor Gál a Híd mai sajtótájékoztatóján. 

A törvénymódosítással kapcsolatos képviselői indítvány kiszélesíti és egyben pontosítja a fejlesztési illeték tárgyának negatív meghatározását. Az érvényes törvény szövege ugyanis illeték fizetésére kötelezi az érintetteket minden egyes kiadott építési engedélyre vonatkozóan.

"Az építtetők jogbiztonságának megőrzése, valamint a törvény gyakorlatban történő egységes alkalmazása érdekében – az illetékek beszedésével megbízott helyi és községi hivatalok által – a képviselői indítvány kiegészíti azoknak az épületeknek a listáját, amelyekre az építési engedély kiadása ellenére sem vonatkozik a fejlesztési illeték fizetésének kötelezettsége" – indokolják a koalíciós képviselők.

Ezek olyan építési beavatkozások, amelyek közvetlenül összefüggenek a lakóházak vagy más jellegű épületek felújításával, s amelyek során egyúttal nem változik meg a padlózat kiterjedése. Ezek főleg az épületek külső szigetelésére, főleg a lakóházak hőszigetelésére és az épületek karbantartásával összefüggő építési munkálatokra vonatkoznak.

A képviselők szerint a törvényjavaslat kedvező hatással lesz a községek és megyei önkormányzatok költségvetésére. Meggyőződésük, hogy a törvénymódosítás nélkül a községek és a városok nem lennének érdekeltek az említett általános érvényű rendeletek elfogadásában, mert akkor a fejlesztési illetékkel a lakóházak modernizációját és hőszigetelési munkálatait is megterhelnék. A változásoknak 2017. január 1-étől kellene hatályba lépniük.

Forrás: Bumm/Híd

Galéria: 
Megosztás: