Híd: Iskoláink tankönyvellátása siralmas állapotban van

Az iskolaügyi minisztérium augusztusi adatai szerint a tankönyvellátás aránya az alapiskolákban az egekbe szökött és eléri a 75%-ot. Prékop Mária, a Híd oktatásügyi szakértője szerint azonban ez egyáltalán nem igaz a nemzetiségi iskolák esetében, pontosabban semmilyen adat nincs arról, hogy megközelítjük-e a 2008-as iskolareform által előrevetített arányt.

„Sajnos minden pedagógus kollégám ismeri a tankönyv-barterezés fogalmát, azaz minden évben előfordul, hogy a szomszédos iskolákkal kénytelenek vagyunk tankönyveket csereberélni. A reform óta, hat éve, ez a helyzet áll fenn.” kommentálta a helyzetet Prékop.

 „Többször felmerült már, hogy az áldatlan állapotok orvoslásában segíthetne a tankönyvpiac liberalizálása, továbbá az állam monopolhelyzetének megszüntetése, mégsem történtek érdemi lépések. Bár nálunk a tankönyvellátás ingyenes, az ajánlott tankönyv-lista minősége és skálája szegényes, ráadásul késve érkeznek az iskolákba.” tette hozzá Prékop.

 „Talán az arany középút lenne a megoldás, ahol az állam ugyan finanszírozná a tankönyveket, de választási lehetőséget adna a pedagógusnak, hogy egy adott évfolyamban, az adott régióban és az adott szociális-kulturális közegre tekintettel, melyik tankönyvet részesíti előnyben.” zárta Prékop Mária.

Megosztás: