Híd: Itt az ideje, hogy az igazságügy-miniszter vállalja a politikai felelősséget

Nemrég a Híd is azok között volt, akik kezdeményezték Tomáš Borec igazságügy-miniszter visszahívását annak a fellebbezésnek a kapcsán, amelyet a korrupció miatt elítélt František Olejník érdekében nyújtott be.

Az igazságügyi tárcavezető visszahívásának egész folyamatával kapcsolatban a SMER végig azzal érvelt, hogy Tomáš Borecnak kötelessége volt ilyen fellebbezéssel élni, ha úgy gondolja, hogy az adott büntetőügyben kétségek merültek fel a törvényességet érintően. A szlovák legfelsőbb bíróság hétfői (2014. április 7-i) határozata azonban azt igazolta, hogy Borec fellebbezése megalapozatlan volt, és inkább politikai összetartás, mintsem tények által vezérelt, hiszen a szlovák legfelsőbb bíróság is elutasította azt. 

 „A legfelsőbb bíróság alátámasztotta František Olejník büntetését, Borec miniszternek és a Smernek pedig – ahogy a Smer azon képviselőinek is, akik a tárcavezetőt a visszahívás során úgy védték, hogy tulajdonképpen kétségbe vonták a korrumpált politikus ellen hozott eredeti ítéletet –, le kellene vonniuk a megfelelő következtetéseket. Legfőbb ideje, hogy Borec miniszter kiálljon az ügyben a nyilvánosság elé és lemondjon, azaz férfiasan vállalja a következményeket“ – mondta Gál Gábor a Híd parlamenti képviselője. 

Forrás:most-hid.sk
Megosztás: